Protest la Chişinău. Maia Sandu: S-a trecut de linia roşie dincolo de care este doar dictatură

Invalidarea mandatului de primar general al municipiului Chişinău pe numele lui Andrei Năstase, ales cu votul a peste 53 la sută dintre alegători, a nemulţumit chişinăuienii care miercuri seară au ieşit în faţa Primăriei Capitalei pentru a-şi cere înapoi ”votul furat”.
Protest la Primăria Chişinău
Protest la Primăria Chişinău (Epoch Times România)

Sute de chişinăuieni s-au adunat miercuri seară în faţa Primăriei Chişinău cerându-şi votul furat, considerând că instanţa nu ar fi avut motivă să anuleze mandatul lui Andrei Năstase. Mulţimea a venit cu pancarte pe care scria ”Vot Furat” şi pe toată perioada desfăşurării protestului, oamenii au scandat ”Năstase e primarul”, ”Validaţi mandatul, nu căutaţi pe dracul”, ”Ne-am săturat”, ”PD-PSRM, ciuma roşie”, ”Jos mafia”, ”Să vă fie frică, poporul se ridică”, ”Jos plaho-don”, ”Unitate”.

Ulterior protestatarii au pornit într-un marş către sediul Partidului Democrat. În timpul marşului, manifestanţii îi îndemnă pe cei de pe stradă să se alăture protestului, scandând ”Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi”, ”Nu staţi acasă, dacă vă pasă”.

Ajungând în faţa sediului PD, mesajul chişinăuienilor pentru liderul PD, Vlad Plahotniuc, pe care îl consideră responsabil de invalidarea mandatului lui Năstase, a fost ”Plahotniuc penal, marş la tribunal”, ”Plahotniuc nu uita, puşcăria e casa ta”, ”La puşcărie”. Iar zecilor de poliţişti care păzeau sediul PD, cu toate că nu este edificiu de stat, protestatarii le-au transmis ”Poliţişti fiţi eroi, ori cu bâta la gunoi”.

”Protestăm împotriva nedreptăţii, a unui gest de disperare a unei guvernări oligarhice care simte că îi vine sfârşitul. Suntem încrezători că împreună, solidari, conjugându-ne eforturile, cu partenerii noştri din interior vom reuşi să oprim acest dezmăţ pus la cale de Plahotniuc şi Dodon”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, aflându-se în mijlocul mulţimii.

În context, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a transmis cetăţenilor să nu-şi facă iluzii, ci mai degrabă să înţeleagă gravitatea situaţiei. Acesta a adăugat că decizia luată marţi seara de instanţa judecătorească înseamnă dictatură, fiind deja condamnată de Partidul Popular European.

”O să comunicăm cu toţi oficialii de la Bruxelles, pentru că lucrurile care se întâmplă în Chişinău depăşesc orice limită. Nu putem să admitem mai departe aceste abuzuri. Dincolo de această linie roşie este doar dictatură şi trebuie să reacţionăm noi cetăţenii, să ieşim în stradă să ne apărăm votul, nu mai e nimeni să ne protejeze nicio instituţie a statului nu vrea să ne protejeze. Fcem apel la toţi cetăţenii să iasă zilnic în stradă până când vom reuşi să obţinem recunoaşterea votului nostru. Mai târziu va fi prea târziu”, a afirmat Maia Sandu.