Protest la Ambasada Ucrainei din Chişinău: „Nu barajelor pe Nistru”

Moldova riscă să rămână fără apă potabilă în Nistru din cauza negocierilor netransparente dintre guvernele celor două state pe marginea unui acord de construcţie a şase hidrocentrale de către Ucraina, atenţionează experţii în mediu.
Protest al societăţii civile la ambasada Ucrainei la Chişinău
Protest al societăţii civile la ambasada Ucrainei la Chişinău (facebook.com / Promo-LEX)

În contextul zilei internaţionale a râurilor, în faţa ambasadei Ucrainei de la Chişinău a avut loc miercuri, 14 martie, un protest al societăţii civile cu genericul „Nu barajelor pe Nistru! Să salvăm Nistrul!”, împotriva semnării acordului privind construcţia hidrocentralelor pe râul Nistru.

Organizatorii şi susţinătorii acestora, participanţi la protest, printre care şi unii politicieni, au scandat: „Nistrul e al nostru”, „Nu barajelor pe Nistru”, „Cerem transparenţă”, „Poroşenko, Plahotniuc, Nistrul nu-i al vostru”.

Totodată, aceştia au făcut publică o petiţie on-line prin intermediul căreia au cerut guvernelor Republicii Moldova şi Ucrainei oprirea negocierilor netransparente pe marginea acordului de funcţionare a complexului hidroenergetic.

„Revoltaţi de consecinţele catastrofale şi negocierile netransparente ca urmare a semnării unui astfel de acord, îngroziţi da faptul că alimentarea cu apă potabilă a patru milioane de oameni este pusă în pericol de interesele unor oligarhi din Republica Moldova şi Ucraina, alarmaţi de riscul apariţiei unui nou focar de conflicte pe fluviul Nistru şi a unei relaţii tensionate cu Ucraina, spunem stop acestor negocieri obscure deoarece acordul se negociază fără a ţine cont de interesele populaţiei afectate, fără existenţa studiilor de impact ecologic, social şi economic, etc., dar cu riscul de a lăsa fără apă potabilă 4 milioane de oameni atât din Moldova cât şi din Ucraina, costurile acestui dezastru fiind de ordinul miliardelor de dolari americani”, au declarat organizatorii evenimentului.

Asociaţia Promo-LEX s-a alăturat protestului organizat de către ONG-urile de mediu în faţa Ambasadei Ucrainei la Chişinău. „Participanţii la protest pledează împotriva extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean (de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk) şi construcţiei altor şase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, care riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populaţia Moldovei”, se arată într-o postare pe pagina de socializare Promo-LEX.

Expertul în energetică, Ion Efros, consideră că în momentul în care Moldova va semna cu Ucraina acest acord fără să aibă stipulate clar nişte debite minime pe care partea ucraineană este obligată să le deverseze pe segmentul moldovenesc al Nistrului, în orice moment poate rămâne fără apă.

Oligarhii care conduc acest proiect sunt doi din Ucraina – Ahmetov şi Poroşenko, şi unul din Moldova – Plahotniuc. Principalul scop al construcţiilor acestor hidrocentrale este spălarea de bani”, a declarat Ilia Trombiţchi, directorul ECO-Tiras, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV 8.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a respins acuzaţiile specificând că liderul PD Vlad Plahotniuc nu ar fi implicat în acest proiect, în timp de responsabilii de la ambasada Ucrainei eu refuzat să comenteze acuzaţiile experţilor în mediu.

„Cine este implicat în acest caz chiar nu pot să vă spun nimic din simplul motiv că nu am auzit nici de la colegii mei de la Kiev niciodată despre implicarea, sau anumite interese ale unor politicieni”, a declarat Gămurari pentru TV 8.

„O să primească un cashflow de câteva zeci de milioane de euro şi toată această chestie se recuperează prin exporturi de energie inclusiv în Moldova, inclusiv pe prostia noastră şi mai departe în Europa. Eu am o suspiciune, ca să mergi la astfel de riscuri pentru ţară, ori eşti nebun, ori ignorant, ori corupt”, a adăugat Ion Efros.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe