Protest la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău: ”Reabilitaţi cartea ZHUAN FALUN”



Protest în faţa Amabasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, 25 iulie 2012
Protest în faţa Amabasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, 25 iulie 2012 (The Epoch Times)

”Opriţi persecuţia practicanţilor Falun Gong din Rusia”, ”RUSIA, nu accepta extinderea persecuţiilor împotriva discipolilor Falun Dafa, presiunile partidului comunist chinez sunt ilegale!”, ”Reabilitaţi cartea ZHUAN FALUN, care învaţă oamenii să fie buni!”. Acestea au fost unele din cerinţele Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Moldova, care a organizat, miercuri, 25 iulie, o acţiune de protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

Voluntarii şi susţinătorii Asociaţiei şi-au exprimat îngrijorarea vizavi de situaţia alarmantă, ce ţine de respectarea drepturilor omului în Rusia şi impactul direct asupra discipolilor şcolii Falun Dafa din Rusia şi nu numai.

În acest context, Tatiana Chiriac, răspunzând întrebărilor reporterilor Epoch Times România a explicat: ”Protestăm în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse împotriva deciziei de a declara cartea "Zhuan Falun" drept una extremistă. Consider regretabil faptul că în Rusia, unde convieţuiesc oameni de diferite naţionalităţi, confesii, culturi, să fie declarată extremistă cartea care îndeamnă să ducem o viaţă conform principiilor Adevăr, Compasiune, Toleranţă. În felul acesta sunt încălcate drepturile la libera exprimare, libertatea gândirii şi conştiinţei. Nu cred că partidul comunist chinez (PCC) trebuie să dicteze cuiva ce şi cum să gândească, în special unei ţări ca Rusia. Nu cred că cineva este în drept să declare adevărul, compasiunea şi toleranţa valori extremiste!”

”Suntem indignaţi de faptul că în Rusia cărţile ce au la bază trei principii universale majore – adevărul, compasiunea şi toleranţa – au fost incluse în lista publicaţiilor extremiste. Considerăm că lucrul dat se datorează presiunii şi influenţei partidului comunist din China asupra conducerii Rusiei. Căci în ultimii ani s-au evidenţiat relaţiile strânse de colaborare dintre guvernele rus şi chinez. Iar China este singura ţară din lume care a interzis Falun Dafa, în toate cele peste 120 de ţări în care Falun Dafa se practică în prezent, aceasta este primită bine şi apreciată.”, a declarat Tanase Tudor, un participant la eveniment.

Uimiţi au rămas şi trecătorii de pe stradă, negăsindu-şi răspuns cum a fost posibil ca într-o ţară ”aparent democratică” ca Rusia, publicaţiile recunoscute şi apreciate la nivel mondial să ajungă să fie declarate extremiste.

”Deşi nu cunosc situaţia în detaliu, dar pot spune că nu este normal ca cele mai preţioase valori morale ale omenirii expuse în cartea "Zhuan Falun" - să fie încadrate în literatura extremistă. Problema în cauză trebuie să fie examinată şi rezolvată la cel mai înalt nivel”, a exclamat Roman, un trecător, care nu a rămas indiferent faţă de problema celor care protestau.

Un alt trecător a spus indignat: ”Păcat că se încalcă drepturile practicanţilor Falun Gong în Rusia. Despre faptul dat trebuie să cunoască toţi, în special reprezentanţii Ambasadei Ruse. Ar fi bine ca mesajul să fie transmis conducerii ţării şi celor responsabili de aceste acţiuni ilegale.”

Reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău care a ieşit în faţa protestatarilor şi a discutat cu reprezentantul Asociaţiei Falun Dafa, la sfârşit s-a abţinut de la comentarii, dar a promis că problema şi mesajele transmise vor fi minuţios studiate şi transmise oficialilor ruşi.

Precizăm că potrivit iniţiativei procuraturii din regiunea Krasnodar, acceptată şi admisă de către instanţele judecătoreşti ruse de toate rangurile, în anul 2011, au fost declarate ca fiind materiale extremiste un număr de 4 publicaţii, şi anume: - „Zhuan Falun” - cartea care conţine esenţa mişcării spirituale a disciplinei Falun Gong, autor Li Hongzhi; - „Raportul asupra acuzaţiilor privind prelevarea de organe de la practicanţii Falun Gong din China”, autori David Matas şi David Kilgour; - broşurile de informare: „Falun Dafa în lume” şi „Torţa Internaţională a Drepturilor Omului”. Publicaţiile menţionate au legătură directă cu activitatea membrilor mişcării Falun Dafa (denumită şi Falun Gong) şi drepturile acestora.

Publicaţiile interzise sunt apreciate şi răspândite în întreaga lume (în afară de China unde grupul Falun Gong este aspru persecutat, ele fiind abuziv interzise). Ele sunt traduse la ora actuală într-un număr mare de limbi. Nu conţin informaţii de natură a fi contrare vreunor drepturi ori valori umane, cu atât mai puţin informaţii care să aibă caracter extremist.

Pe parcursul procedurii legale, între anii 2009-2011, au avut loc încălcări grave ale legii ruseşti, cât şi a prevederilor internaţionale, reprezentanţii Falun Dafa fiind privaţi, efectiv, de exercitarea drepturilor lor procedurale.

Falun Dafa (numită şi Falun Gong), persecutată în prezent în China, este cunoscută la nivel mondial ca o cale paşnică ce preţuieşte valorile Adevăr, Compasiune, Toleranţă. Atât filosofia Falun Dafa - exprimată în cartea Zhuan Falun -, cât şi toate materialele legate de aceasta, inclusiv cele care se referă la gravele abuzuri ce au loc în prezent în China asupra practicanţilor Falun Gong, sunt în concordanţă cu aceste principii.

Oficiali de nivel înalt ai Comisiei Europene şi membri ai Parlamentului European şi-au exprimat îngrijorarea faţă de hotărârile instanţelor ruseşti şi implicaţiile pe care le au acestea. În acest sens la 10.02.2012 s-a exprimat şi Catherine Ashton, vicepreşedintele Comisiei Europene (organul executiv al Uniunii Europene), subliniind într-o scrisoare către doi membri ai Parlamentului că la sediul Uniunii Europene din Bruxelles cazul este urmărit “foarte îndeaproape”, la fel cum este urmărit şi de delegaţia UE la Moscova.

La 14.02.2012 Parlamentul European a adoptat rezoluţia cu № RC-B7-0052/2012 exprimându-şi “profunda îngrijorare” cu privire la folosirea în mod abuziv de către Rusia a legislaţiei anti-extremiste, incluzând aici “interzicerea abuzivă” a materialelor Falun Dafa.

Terţe grupuri de monitorizare a drepturilor omului din Rusia au sugerat că tratamentul aplicat Falun Gong în Rusia este rezultatul relaţiilor ţării cu regimul chinez.

***

Falun Gong este o practică paşnică ce presupune efectuarea a 5 exerciţii fizice de qigong, lente, şi o autodisciplină a minţii potrivit unui cod moral înalt (principiile adevăr, compasiune, toleranţă). Datorită numărului foarte mare de practicanţi şi a rapidităţii cu care s-a răspândit practica, partidul comunist chinez a interzis Falun Gong în 1999 începând o persecuţie crudă împotriva celor care practică, calificată la nivel internaţional drept genocid.