Protest la Academia Română: "De 28 de ani nu s-au ocupat decât de ei, iar pe noi ne-au lăsat muritori de foame"

Bibliotecari şi cercetători din Academia România au protestat joi faţă de neacordarea voucherelor de vacanţă, vouchere de care ar fi fost privaţi fără nicio explicaţie.
Protest Academia Română
Protest Academia Română (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Zeci de angajaţi ai Academiei Române - bibliotecari şi cercetători - au protestat, joi, în faţa instituţiei unde aveau loc alegerile pentru postul de secretar general. Principala lor nemulţumire viza neacordarea voucherelor de vacanţă. Mai exact, din 3400 de angajaţi doar 1043 ar urma să beneficieze de acest drept. Restul de peste 2300 nu vor primi nimic, şi asta fără să li se fi oferit nicio explicaţie, au declarat protestatarii.

"Voucherele de vacanţă nu ni s-au dat. Pur şi simplu s-a dat o hotărâre să nu se dea, fără niciun motiv, fără nicio explicaţie. Asta se întâmplă la noi de obicei: ceea ce îţi dă Guvernul se dă prin alte reglementări, aici nu se dă deloc", a explicat un protestatar.

"Eu lucrez în Biblioteca Academiei din 1987 şi am avut ocazia să trăiesc pe pielea mea sistemul de gubernie din Academia Româna şi din Bibliotecă. Fiecare face ce vrea, "aşa vreau eu, sunt la putere", pasager sau nu, dar am decis să nu dăm bonurile de vacanţă, aşa am decis noi". Nu este prima dată când se întâmplă asta. Îşi iau bonusuri mână în mână cu colegii noştri din Academie şi noi nu ştim şi acum se pare că sunt supăraţi pe noi că le-am forţat mâna să împartă în mod egal bonusurile care ni se cuvin cu vârf şi îndesat şi este posibil să fim pedepsiţi pentru asta", a adăugat o angajată a Bibliotecii Academiei Române.

Întrebaţi cum îşi explică neacordarea voucherelor, angajaţii Academiei au răspuns că este vorba de "rea-voinţă".

"Îmi explic prin mentalitatea de vechil pe care o au aceşti oameni, ei consideră că eşti robul lor, dacă îţi dau ceva ei consideră că îţi dau din bunăvoinţă. Şi în primul rând nu dau în general decât dacă îşi pot lua ei, au grijă să îşi semneze orice drept posibil şi nu dau la angajaţi.", a opiniat un bibliotecar.

"E pur şi simplu rea-voinţă! Se ştia că noi suntem 180 şi de salariaţi la B.A.R., nu s-a prevăzut nimic în buget nu s-a cerut iar la nivelul Academiei, la direcţia economică, se ştia că suntem 3400 de oameni, s-a cerut doar pentru 1043 de oameni, nu ştim de ce", a intervenit un altul.

Nemulţumirile protestatarilor nu se leagă însă numai de vouchere ci sunt mai adânci. Astfel, istoricul Florin Şandru, cercetător care, reamintim, în septembrie 2015 a făcut greva foamei zile în şir pentru drepturile salariale ale cercetătorilor, a acuzat salarizarea deficitară din sistem şi lipsa promovărilor.

"Situaţia e foarte complicată, domnii academicieni de 28 de ani nu s-au ocupat decât de dumnealor şi de colaborarea cu politică şi politicienii iar pe noi ne-au lăsat muritori de foame. E un protest spontan astăzi în care spunem doleanţele noastre, să se gândească şi la noi, nu doar la ei, că au mii de euro salariu, eu după 36 de ani de muncă, doctor în ştiinţe, am 1940 lei salariu, din care 940 spor de doctorat, iar un muncitor necalificat la Primăria Cluj are 2570 de lei! Cum îşi bat joc de noi?

(...) Cerem ca niciun politician să nu mai fie lăsat să vină aici (la Academie n.r.), până nu rezolvă situaţia noastră, să se intereseze de noi, pentru că eu, ca istoric, voi scrie toate astea, nu îi voi lăsa! E o ruşine ce fac cu noi! Nu ne dau vouchere, nu ne dau bonuri de masă, nu ne dau nimic! (...) Să se deblocheze posturi, promovări! Să trăieşti cu 1000 de lei pe lună şi să faci cercetare, nu se poate!", a declarat Şandru.

Protest Academia Română
Protest Academia Română (Epoch Times România)

Protest Academia Română
Protest Academia Română (Epoch Times România)

Academia Română nu a putut fi contactată telefonic până la această oră pentru o poziţei. Vom reveni cu opinia Academiei când ne va parveni.

Later Edit: Poziţia Academiei Române

De partea sa, Academia Română susţine căalocarea bugetară pentru acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată în bugetul instituţiei pe anul 2018prin Legea nr. 2/2018 a fost insuficientă, aşa că s-au întreprins demersuri la Ministerul Finanţelor Publice pentru suplimentarea bugetului, în vederea acordării voucherelor de vacanţă tuturor salariaţilor din sistemul Academiei Române.

Referitor la nivelul redus al salariilor angajaţilor din sistem, conducerea Academiei Române a întreprins numeroase demersuri atât la ministerele de resort cât şi la Guvern şi Parlament, pentru eliminarea situaţiilor inechitabile şi a discrepanţelor salariale ce au decurs din aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Această speţă este în continuare o prioritate a conducerii Academiei Române, susţine insitutiţia.

În temeiul prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările şi completările ulterioare, , în perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, o singură indemnizaţie de vacanţă sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei/ salariat.

  • alocarea bugetară pentru acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată în bugetul Academiei Române pe anul 2018a fost insuficientăs-au întreprins demersuri la Ministerul Finanţelor Publice pentru suplimentarea bugetului,.

  • pentru toţi salariaţiiÎn vederea respectării prevederilor legale, a fost elaborat Regulamentul intern de acordare a voucherelor de vacanţă aplicabil aparatului propriu Academiei Române cât şi entităţilor subordonate acesteia, regulament aprobat de membrii Prezidiului Academiei Române şi publicat pe site-ul instituţiei.

  •