Protest inedit în Sectorul 3: cetăţenii au dăruit cărţi pentru salvarea şcolii Bosianu

Cetăţenii sectorului 3 donează cărţi în memoria şcolii Bosianu, 29 martie 2015.
Cetăţenii sectorului 3 donează cărţi în memoria şcolii Bosianu, 29 martie 2015. (Cetăţean Sector 3)

Grupul Civic "Cetăţean sector 3" a organizat duminică, 29 martie, la Şcoala Bosianu, fosta Şcoală nr. 80, o acţiune cultural civică de atenţionare asupra măsurilor abuzive ale actualei administraţii locale a sectorului 3 de a transforma o şcoală publică monument istoric în sediu de primărie.

În cadrul evenimentului, cetăţenii sectorului trei au dăruit aproximativ 80 de cărţi trecătorilor şi şoferilor maşinilor care opreau la semaforul din intersecţia Calea Dudeşti - Şoseaua Mihai Bravu. Cărţile au fost donate în prealabil de participanţii la eveniment, informează grupul civic într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Dorinţa noastră este de a determina administraţia locală să transforme fosta Şcoala nr 80 în „Centrul Cultural Bosianu”, nu în sediu de primărie, în dauna celor 40.000 de elevi ai sectorului 3.", adaugă semnatarii comunicatului, care mai precizează că au realizat sute de fotografii prin care intenţionează să dovedească "slaba calitate a lucrărilor de consolidare a acestui imobil, abuziv declasat din lista monumentelor istorice, pentru care Curtea de Apel Bucureşti a emis o rezoluţie clară şi fără echivoc."

Dorim să atragem atenţia asupra acţiunii conducerii administraţiei locale a sectorului 3 de a transforma fosta Şcoală 80 în sediu de primărie, în condiţiile în care Primăria are la dispoziţie alte 4 sedii, fără a lua în calcul sediile direcţiilor care administrează problematica socială, a celor legate de ordinea publică, a evidenţei populaţiei etc.

Vom continua acest tip de acţiune de sensibilizare a opiniei publice cu privire la intenţia administraţiei locale a sectorului 3 de a nesocoti istoria culturală, patrimoniul educaţional şi monumentele istorice.

Următoarele acţiuni ale Grupului Civic „Cetăţean sector 3” vor fi orientate spre identificarea unor soluţii reale de modernizare a spaţiului public urban, a spaţiilor verzi, spre acţiuni de educare a tinerei generaţii în spiritul respectării valorilor democraţiei participative, spre participarea la evenimente publice culturale, educative în cartierele şi spaţiile publice cu valoare urbană ridicată ale sectorului 3.", mai precizează autorii comunicatului.

Imagini de la evenimentul de duminică, puse la dispoziţia redacţie noastre de "Cetăţean sector 3" puteţi urmări aici şi aici

Şcoala Bosianu

Fondată în 1867 prin Ordin al Ministrului Şcoalelor, şcoala de pe Calea Dudeştilor nr.191 din Capitală, cunoscută şi ca Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural "C. Bosianu" a fost transformată în şantier, dar nu pentru ca elevii să-i poată trece din nou pragul ci pentru a deveni sediu al Primăriei Sectorului 3.

Potrivit Hotnews, lucrările de modernizare şi consolidare a şcolii 80 costă circa 3 milioane de euro, bani plătiţi de Primăria sector 3.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, lucrările de supraînălţare a imobilului Şcoala 80 sunt efectuate cu distrugerea elementelor interioare şi, mai mult, sunt ilegale, autorizaţia de construcţie fiind dată de Primăria Sectorului 3, care nu are acest drept. Clădirea şcolii fiind monument istoric, emiterea autorizaţiei ţinea de competenţa Primăriei Capitalei şi nu de cea a sectorului 3, a explicat Nicuşor Dan.

"Clădirea şcolii, ridicată la 1890 şi corpul care i-a fost adăugat ulterior în 1935. A funcţionat ca şcoală până acum 10 ani când copiii au fost mutaţi la o clădire alăturată. Atât şcoala ridicată în 1890 cât şi corpul adăugat ulterior, în 1935 sunt monumente istorice. În 2013, Ministerul Culturii a declasat cele două monumente printr-o încălcare abuzivă a procedurii, a adugat preşedintele Salvaţi Bucureştiul.

Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti a anulat Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care a fost declasat monumentul istoric Şcoala 80 din Calea Dudeşti nr. 191. Hotărârea a fost pronunţată în dosarul 5195/2/2014, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Legea monumentelor istorice prevede că declasarea unui monument istoric se face doar cu avizul favorabil al Secţiunii Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi cu avizul favorabil al plenului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Cu toate acestea, şi în pofida faptului că membrii Secţiunii Evidenţă au votat în unanimitate împotriva declasării monumentului iar plenul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice nu s-a întrunit, ministrul Daniel Barbu şi secretarul de stat Radu Boroianu au semnat ordinul de declasare.

Deşi a fost parte în dosarul 5195/2/2014, Primăria Sectorului 3 a ignorat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti şi continuă lucrările de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va face plângere penală împotriva fostului ministru Daniel Barbu şi a fostului secretar de stat Radu Boroianu pentru emiterea ilegală a ordinului de declasare precum şi împotriva Primarului Sectorului 3, a arhitectului-şef al Sectorului 3 şi a secretarului Sectorului 3 pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare şi pentru continuarea lucrărilor, a mai anunţat Nicuşor Dan.

Povestea şcolii Bosianu, însoţită de imagini ilustrative, poate fi citită aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.