Protest în Justiţie. O primă instanţă anunţă proteste pentru stoparea mutilării Codurilor Penale

În zilele următoare, judecătorii din Piatra Neamţ îşi vor întrerupe activitatea, preţ de o oră pe zi, în semn de protest faţă de maniera în care coaliţia la putere a decis să modifice Codurile Penale.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ a decis ca, începând de luni, să protesteze faţă de propunerile de modificare a Codurilor Penale, prin întreruperea programului de activitate între orele 12:00 şi 13:00.

Protestele magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ vor dura până pe 18 mai, zi în care va avea loc o nouă şedinţă a adunării "pentru a evalua necesitatea iniţierii unor forme de protest mai severe", informează ziare.com.

Decizia a fost luată pe 9 mai, cu unanimitate de voturi.

Potrivit unui comunicat, magistraţii "îşi exprimă în mod ferm dezacordul şi îngrijorarea în legătură cu proiectele legislative de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedura Penală aflate în dezbatere publică, al căror conţinut denota o involuţie în crearea unui sistem de justiţie penală modern şi o denaturare a scopului procesului penal şi a politicii penale a statului."

Judecătorii reamintesc, în comunicatul lor, că printre amendamentele propuse de coaliţia la putere se numără şi unele care privesc introducerea a două noi articole în Codul Penal (art.2801 şi art.2802), care modifică încadrarea unor fapte din unele care ar putea atrage cel mult răspunderea disciplinară în unele din sfera ilicitului penal, respectiv Reaua credinţa şi Grava neglijenţă.

Ori, aceste amendamente "induc publicului larg ideea că magistraţii judecători şi procurori constituie un fenomen infracţional extrem de periculos, ale căror fapte să fie sancţionabile cu pedeapsa închisorii cuprinsă între 8 şi 15 ani, respectiv între 3 şi 7 ani, în condiţiile în care aceste limite sunt aproape egale sau chiar mai ridicate decât cele prevăzute de lege pentru infracţiuni deosebit de grave cum sunt cele de omor şi viol".

Reamintim că pe rolul Comisiei Iordache au intrat modificările codurilor penale, unele dintre ele atât de toxice încât, potrivit Opoziţiei, dacă vor fi votate, România va fi transformată într-un paradis al penalilor.

"Amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului Penal confirmă pe deplin această temere, iar adoptarea lor riscă să transforme Codul penal într-un instrument de instaurare a groazei în magistratură", transmiteau, la rândul lor, reprezentanţii Forumului Judecătorilor.