Protest în faţa Ambasadei Kremlinului: Românii, solidari cu protestatarii anticorupţie din Rusia

Zeci de cetăţeni - în marea lor majoritate protestatari #rezist - au ieşit în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse pentru a le transmite ruşilor ce luptă contra corupţiei că românii sunt solidari cu ei.
Protest la Ambasada Rusiei
Protest la Ambasada Rusiei (Epoch Times)

Câteva zeci de persoane au protestat, vineri, în faţa Ambasadei Rusiei din Capitală, în semn de solidaritate cu protestatarii anticorupţie ruşi. Evenimentul a avut loc în contextul în care sute de ruşi, în frunte cu liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, au fost arestaţi duminică, după ce au ieşit în stradă protestând împotriva corupţiei şi cerând demisia premierului Dmitri Medvedev.

Printre cei veniţi în faţa Ambasadei s-au numărat mulţi protestatari #rezist, care au scandat "Solidaritate!" şi "Libertate!", afişând pancarte cu mesaje precum Rezist şi Corupţia Ucide, traduse în limba rusă. Protestatarii au explicat că, aşa cum ei s-au bucurat de solidaritatea şi aprecierea opiniei publice internaţionale după ce sute de mii de telefoane mobile au luminat în Piaţa Victoriei, li se pare firesc să facă şi ei acelaşi gest pentru ruşii care luptă contra corupţiei.

"Am luat decizia să organizăm acest eveniment după ce s-a întâmplat în urmă cu aproape o săptămână în Rusia, când zeci de mii de oameni au ieşit în zeci de oraşe să protesteze împotriva corupţiei şi a regimului autoritar al lui Vladimir Putin, iar poliţia a intervenit în forţă, arestând sute de protestatari paşnici. Ne-am amintit de recentele evenimente din România, când sute de mii de oameni au ieşit pe străzi tot pentru aceeaşi cauză, lupta împotriva corupţiei şi statul de drept, şi ştim foarte bine că lumea ne-a privit cu admiraţie şi ne-a sprijinit. Acelaşi lucru trebuie să-l facem şi noi pentru nişte oameni care, din păcate, nu au libertăţile pe care le avem noi în România. Din păcate sunt într-o situaţie mult mai grea în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului", a declarat, pentru Epoch Times, Mihai Poliţeanu, reprezentat al mişcării civice Iniţiativa România.

"Eu m-am bucurat când am simţit solidaritate atunci când am ieşit în Piaţa Victoriei, în februarie, şi m-am gândit că le-ar prinde bine şi ruşilor să simtă solidaritatea noastră", a afirmat o protestatară.

"Ştiţi cum i se mai spune lui Putin?! Ţarul Putin. Vor să reînvie imperiul. Oamenii vor să trăiască decent, nu vor să mai fie slugile celor care îi conduc", a comentat o altă manifestantă.

"Consider că acolo este mama corupţiei, este un model pentru partidele extremiste şi toate partidele ultranaţionaliste şi am ieşit ca să îi arătăm lui Putin că ne pasă de ce se întâmplă în Rusia. Nu putem uita cum au luat tinerii de pe stradă duminica trecută. Nu mişti nimic acolo, este un mare pericol", a mai reacţionat un alt protestatar.

Doi dintre reprezentanţii protestatarilor, printre care şi Poliţeanu, au fost invitaţi la discuţii de ambasadorul rus Valeri Kuzmin, care le-a ascultat nemulţumirile, însă a cărui replică nu a fost de loc pe placul acestora.

"I-am spus că poliţia în Rusia a folosit forţa excesivă împotriva protestatarilor, că drepturile omului nu sunt negociabile şi trebuie respectate şi că valorile democraţiei liberare – libertatea de exprimare - trebuie respectate. Din păcate, răspunsul a fost lung şi relativ ironic şi la adresa noastră cumva şi la adresa celor din Rusia. Practic ne-a spus următoarele lucruri: că şi statele occidentale fac acelaşi lucru şi că atunci când noi venim să protestăm şi să spunem ceea ce spunem judecăm cu dublu standard, că şi în Ucraina se întâmplă încălcări ale drepturilor omului, şi în SUA şi aşa mai departe, şi că nu este nimic ieşit în comun ceea ce se întâmplă în Rusia. Practic, asta a fost ideea de bază.

A mai spus că intervenţia poliţiei în Rusia a fost justificată de legea rusă şi că drepturile omului nu sunt deasupra legilor ruse. Şi a mai spus un lucru foarte interesant, fără să atingem noi subiectul, fără să deschidem discuţia, a spus că România va respecta cu adevărat drepturile omului atunci când va redefini familia în Constituţie. Deci a fost un sprijin direct pentru demersurile Coaliţiei pentru Familie. A spus asta şi la începutul discuţiei şi la finalul discuţiei absolut neprovocat", a precizat Mihai Poliţeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne