Protest împotriva mega-moscheei ce urmează să fie construită la Bucureşti (video)

Protest împotriva construirii "Mega-Moscheei" în Bucureşti. 20 iulie 2015, Piaţa Universitaţii
Protest împotriva construirii "Mega-Moscheei" în Bucureşti. 20 iulie 2015, Piaţa Universitaţii (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Peste 100 de persoane s-au adunat, luni seară, în Piaţa Universităţii pentru a protesta împotriva deciziei guvernului Ponta de a acorda Muftiatului cultului musulman din România un teren de 11.000 de metri pătraţi lângă Romexpo pentru construirea unei moschei care ar putea fi cea mai mare din Europa. Organizatorii solicită organizarea unui referendum pe această chestiune de interes naţional, prin care bucureştenii să fie consultaţi, şi cer Primăriei Capitalei să nu emită autorizaţia de construcţie. Epoch Times a discutat cu câţiva dintre protestatarii care şi-au exprimat nemulţumirile.

”Am fost surprinsă de decizia guvernului de a da în concesiune acest teren foarte valoros de câteva milioane de euro. Mi se pare că acest lucru s-a făcut cumva-n secret, fără o discuţie cu privire la oportunitatea din punct de vedere urbanistic. Mi se pare discutabil impactul unei clădiri foarte mari în Bucureşti, care mai are şi o valoare simbolică pe deasupra. (..) Înţeleg că este o investiţie a statului turc, nu a musulmanilor din România”, a spus Ana Botez, cadru universitar la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, pentru Epoch Times. În opinia ei, moscheea va avea un impact direct asupra siluetei Bucureştiului, prin minaretul înalt. ”Am senzaţia că este o încercare de prozelitism din partea Turciei. Oare noi dacă am vrea să facem o mega-biserică în Istanbul am avea reciprocitate?”, a adăugat arhitecta.

Un alt participant la manifestaţie ne-a declarat că ”nu este nevoie de o astfel de moschee pentru că nu sunt mulţi musulmani în Bucureşti. În al doilea rând, în lumea musulmană e greu de găsit un stat care să fi implementat democraţia. Există două state, foste imperii, Turcia şi Iranul, care au regimuri autoritare. Există ISIS în lumea musulmană, iar aceste state nu au reuşit să rezolve problema ISIS. Eu nu vreau să risc creând un punct de întâlnire pe teritoriul României”.

La rândul său, istoricul Mircea Radea, a declarat pentru Epoch Times că problema este în primul rând una de simbol. ”Nu a trecut niciun an de când am comemorat 300 de ani de la jertfa lui Constantin Brâncoveanu. Perioada de după el, cea fanariotă, a fost una dintre cele mai crunte pentru neamul românesc când domni străini pupau papucul Sultanului Otoman şi cumpărau tronul Ţării Româneşti sau al Moldovei. Nici măcar în acea perioadă Imperiul Otoman nu avea dreptul şi n-a construit nicio moschee pe teritoriul ţărilor române. (...) În 2015 Constituţia spune că România este un stat naţional, unitar, independent şi suveran, iar Ponta şi ceilaţi administratori vremelnici dau în trei zile aprobare să se construiească cea mai mare moschee din Europa. Turcia reuşeşte să cucerească religios un teritoriu pe care după 500 de ani de războaie aproape continue nu a reuşit să-l cucerească”, a explicat el.

”Vedem cum Austria ca urmaşă a Imperiului Habsburgic şi-a întins influenţa economic şi politic atât de mult în spaţiul românesc. Vedem cum Turcia pe plan economic şi religios face tot posibilul să-şi extindă influenţa şi puterea. Vedem Rusia ca urmaşă a Imperiului Ţarist şi a URSS cum face acelaşi lucru. România a fost şi este la intersecţia acestor imperii. (...) Dacă nu ne opunem acestor atacuri care azi nu se mai fac neapărat cu tunuri şi tancuri, ci subversiv în spatele frontului, ne vom trezi că România va fi un teritoriu în care toţi vor avea aceleaşi drepturi şi îl vor revendica ca fiind al lor”, a concluzionat protestatarul.

***

Organizatorii protestului au prezentat pe pagina de Facebook, „Nu vrem mega-moschee în Bucureşti” 5 dintre revendicările bucureştenilor nemulţumiţi:

”1. nu vrem o mega-moschee în Capitala României;
2. vrem în schimb o dezbatere publică serioasă pe acesta temă;
3. cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanţă de urgenţă prin care terenul în suprafaţă de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului;
4. dacă Guvernul nu binevoieşte să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureştenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendum local dacă sunt sau NU de acord cu construirea acestei moschei;
5. cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare şi să nu emită autorizaţia de construire pentru moschee.

Totodată iniţiatorii protestului îşi motivează demersul astfel: ”Românii, ca şi-n trecutul lor istoric, nu sunt indiferenţi când statul turc sau otoman doreşte să construiască o moschee ca simbol al hegemoniei lui şi a supremaţiei islamului, în ţara noastră. (...) Considerăm că guvernul nostru nu (mai) poate să ia decizii de interes naţional, fără să se consulte cu cetăţenii (...) Construirea de către Republica Turcă a celei mai mari moschei în capitala noastră constituie fără doar şi poate o chestiune de interes naţional şi de siguranţă naţională:

Fiindcă înstrăinezi un teren de 11.295 metri pătraţi în centrul Bucureştiului în valoare de 4 milioane de Euro din patrimoniul ţării.

Fiindcă pune ţara şi capitala noastră în vizorul extremismului musulman.

Fiindcă sfidează cultul eroilor neamului şi identitatea istorică a Statului Român, care s-a clădit în sute de ani de luptă împotrivă imperiului otoman (turc).

”Nu suntem împotriva islamului sau unei minorităţi. Noi nu demonstrăm împotriva religiei islamului, ci împotriva răspândirii islamismului, a terorismului islamic şi a tendinţelor expansioniste şi neo-otomane ale statului turc”, susţin organizatorii.

Fiindcă este un simbol al politicii expansioniste a Turciei şi ne pune IARĂŞI în zona lor de influenţă, din care am crezut ca am scăpat acum 100 de ani.

Fiindcă va face din ţara noastră un punct de reper pentru imigranţii musulmani din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia care în momentul de faţă se îmbarcă cu sutele de mii pentru a ajunge în Europa şi care au o cultură, valori şi educaţie total diferită faţă de ale noastre.

Fiindcă încalcă structura arhitecturală a capitalei noastre, mai ales când în Bucureşti sa va afla cel mai mare minaret din Europa şi se va auzi strigarea muezinului de 5 ori pe zi.

Fiindcă tulbură relaţia dintre români, dar şi a altor minorităţi (armeni, evrei, greci) cu minoritatea turco-tătară, care până acum niciodată nu a fost problematică, ci foarte liniştită.

Fiindcă moscheea va deveni, fără doar şi poate, un centru de răspândire a religiei musulmane în România şi Europa, iar România va deveni astfel un exportator al islamismului în Europa”.

Organizatorii protestului cer să fie organizat un referendum prin care cetăţenii să fie consultaţi şi anunţă că deja au început strângerea de semnături în acest sens. ”Strângem semnături în Bucureşti pentru organizarea unui referendum local asupra construirii mega moscheei. În paralel strângem şi semnături pentru un referendum naţional, dat fiind că această chestiune este de fapt una de interes naţional, iar ofensiva islamistă, după ce a reuşit în Bucureşti, nu se va opri aici, va încerca extindere peste tot în ţară. Nu suntem împotriva islamului sau unei minorităţi. Noi nu demonstrăm împotriva religiei islamului, ci împotriva răspândirii islamismului, a terorismului islamic şi a tendinţelor expansioniste şi neo-otomane ale statului turc”, mai arată aceştia.

Reamintim că Guvernul Ponta a decis, printr-o hotărâre de guvern, să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa.

Terenul pe care ar urma sa fie construită moscheea, care va avea o capacitate de 2.000 de persoane, este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa se ridică la aproximativ patru milioane de euro. Statul turc va asigura toate costurile pentru construire. Singura condiţie impusă de premierul Ponta este ca lucrările de construcţie ale moscheei să înceapă în trei ani.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat dur decizia, argumentând că ”momentul în care islamismul se extinde către Balcani şi este declaraţia oficială a Statului Islamic – că vor Balcanii şi să intre către România şi Ungaria – prim ministrul nostru hotărăşte să aprobe construcţia celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate pentru 6.000 de studenţi. Nu există risc mai mare de securitate naţională decât să aduci studenţi musulmani în România şi de aici să îi şi exporţi prin Europa ca studenţi din România, dintr-o ţară membră a UE. Cred că astfel de decizii sunt cel puţin nesăbuite, dacă nu antinaţionale. Mi se pare o exagerare care trebuie judecată de CSAT şi sper ca un astfel de proiect să nu fie aprobat de statul român”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.