Protest faţă de inţiativa trimiterii la închisoare a celor ce nu par suficient de patrioţi

Şase ONG-uri îşi exprimă nemulţumirea faţă de tentativa unor parlamentari de a împiedica exprimarea în public a unor atitudini şi opinii critice la adresa autorităţilor.
Maşină ANAF la Vama  Veche, "ofensată" de vamaioţi, care au pus bani şi plicuri cu înştiinţări de plata sub ştergatoare, 1 mai 2015.
Maşină ANAF la Vama  Veche, "ofensată" de vamaioţi, care au pus bani şi plicuri cu înştiinţări de plata sub ştergatoare, 1 mai 2015. (Andi Laslau)

APADOR-CH şi alte cinci organizaţii neguvernamentale protestează faţă de iniţiativa unui număr de 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de "Ofensă adusă unor însemne” (redenumită "Ofensă adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod penal.

"Potrivit propunerii legislative iniţiate de "grupul celor 36”, vor deveni infractori şi vor fi pedepsiţi cu maximum 3 ani de închisoare autorii şi distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandări, articole, filme, cântece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori şi judecători că exprimă lipsă de respect, faţă de steagul ţării, de imnul ţării, de emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice (de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor etc.)", precizează cele şase ONG-uri, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

ONG-urile amintesc că lipsa de respect faţă de imn sau steag sunt, în prezent, sancţionate prin reglementări speciale, cu amendă contravenţională (HG nr. 1157/2001) şi opinează că sancţiunile deja existente sunt arhisuficiente.

Sancţionarea prin amendă contravenţională a lipsei de respect faţă de "însemnele naţionale” este arhisuficientă, iar dublarea sa cu o sancţiune penală, care presupune anchetă penală, judecată penală şi riscul pedepsei cu închisoarea, nu denotă decât intenţia străvezie a parlamentarilor din coaliţia majoritară de a împiedica exprimarea în public a unor atitudini şi opinii critice la adresa autorităţilor", adaugă semnatarii scrisorii de protest.

De asemenea, cele 6 ONG-uri le reamintesc parlamentarilor că, "în loc de limitarea arbitrară a libertăţii de exprimare, o formă mult mai credibilă de a-şi manifesta patriotismul constă în iniţierea unor proiecte de legi pentru transparenţă deplină a activităţii autorităţilor publice, în scopul prevenirii faptelor de corupţie şi de cheltuire discreţionară a banului public."

În consecinţă, organizaţiile adresează parlamentarilor solicitarea publică de a respinge acest proiect de lege "patriotică”. În acelaşi timp, solicită preşedintelui României, "ca, în cazul în care parlamentarii nu vor rezista ispitei cu iz electoral de a poza în vajnici patrioţi, să nu promulge eventuala lege de modificare a Codului penal prin care se intenţionează reintroducerea infracţiunii de "Ofensă adusă unor însemne”.

Semnatari: Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki - APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI, ActiveWatch, CeRe, Societatea Academică din România - SAR, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie - CRJI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne