Protest extrem. Cadru medical, în greva foamei de 16 zile: Doamna ministru, trebuie să mor ca să vă sensibilizaţi?

Angajat într-un spital unde, spune el, se opera cu truse ruginite, se resterilizau firele de electro deşi aveau ţesut ars pe ele, dezinfectanţi nu erau etc., Daniel Simion este în greva foamei de 16 zile şi aşteaptă o schimbare. Plus demisii şi demiteri la vârf.
Daniel Simion
Daniel Simion (Epoch Times)

Trebuie să moară oameni pentru ca ministrul Sănătăţii să se sensibilizeze în legătură cu catastrofele de la Spitalul Universitar? Trebuie să moară lume pentru a se porni o anchetă adevărată în legătură cu modul în care conducerea spitalului cheltuie banii care ar trebui alocaţi bunăstării pacienţilor, se întreabă, excedat, Daniel Simion, asistentul medical de la Spitalul Universitar Bucureşti (SUUB) intrat în greva foamei acum 16 zile.

Echipa Epoch Times a vorbit luni cu Daniel Simion, aflând că după 15 zile de foame acesta este în continuare ignorat de autorităţi. Ajunşi în faţa spitalului l-am găsit pe asistent în faţa intrării de protocol a spitalului unde aştepta, încă răbdător, să se întâmple ceva pentru ca sacrificiul său şi al colegei sale, asistentul anestezist Mariana Luceanu, şi ea în greva foamei de 13 zile, să nu fie în zadar.

Simion cere ca la Spitalul Universitar unde, acuză el, se operează cu truse ruginite, dezinfectanţii sunt produse de lux, unde asistentele se schimbă pe holuri, angajaţii n-au posibilitate să facă un duş şi pleacă acasă cu bacterii şi viruşi pe ei, să se declanşeze o anchetă adevărată, nu una care să muşamalizeze lucrurile. O anchetă din care să se vadă cum s-au cheltuit banii. Căci bani au fost şi, cu toate astea, se resterilizau firele de electro, deşi aveau ţesut ars pe ele, şi aşa se foloseau, plăcile de electrocauter se foloseau una la 10-15 pacienţi, lamele de bisturiu erau puţine, un bloc operator stă nefolosit de 10 ani în timp ce medicii operează în condiţii precare, spune Simion.

"Vineri, o colegă de a mea, o infirmieră a fost pusă să spele holul de la sala de ortopedie cu periuţa. Unde am ajuns, doamna ministru? La puşcărie? Unde suntem, să speli cu periuţa? Aţi văzut acele mopuri cât erau de mizerabile? Unde sunt banii, doamna ministru?

Medicii au cumpărat baterii să repare masa de operaţii. Reparau aerul condiţionat. Pacienţii cumpărau seturi de câmpuri pentru a fi operaţi. Unde sunt banii? Unde sunt banii?", a întrebat-o Simion, prin intermediul nostru, pe ministrul Sorina Pintea care, spune el, ştie de luni de zile despre neregulile din spital dar nu a făcut nimic.

"Aceşti miniştri, aceşti oameni, dacă putem să-i mai numim oameni, care stau în funcţii de conducere să se gândească că există un Dumnezeu şi nu ştiu cât de departe vor putea merge pentru că nimeni nu pleacă pe lumea cealaltă până nu-şi plăteşte datoriile aici.

Eu am mama operată de cancer la sân, are o mastectomie la sânul drept, mama mea când m-a văzut a treia zi căzut pe pământ acolo, mai, mai să moară. Stă în tensiune, nu mănâncă, se gândeşte că băiatul ei nu mănâncă de atâtea zile şi ea să mănânce. Oamenii aceştia au suflet?

Doamna ministru, dacă copilul dvs. ar fi fost în greva foamei, la fel aţi fi procedat? Cât vă lua să suspendaţi din activitate această doamnă manager care ştiţi foarte bine ce se întâmplă în spitalul acesta de şase luni de zile. Aţi fost informată ce s-a întâmplat în spitalul acesta. Nu puteţi să spuneţi că nu ştiţi nimic din ce se întâmplă aici. De ce nu aţi suspendat-o? De ce nu daţi voie oamenilor să vorbească? De ce nu aţi dat voie unui cameraman să intre cu noi în spital să filmăm mizeria din spitalul acesta.

(...) Mai trebuie să murim unul dintre noi ca să pornească o anchetă adevărată? Colega mea (cea aflată în greva foamei n.r.) ştiţi că are probleme diabetice, cardiace. Trebuie să moară ea, sau eu ca să vă sensibilizaţi dvs? A devenit politicul atât de puternic încât nu mai contează viaţa unui om? Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să vă daţi demisia. Este catastrofal ce se întâmplă şi dvs. închideţi ochii!", a mai adăugat Simion.

Nu în ultimul rând, Daniel Simon a lansat un apel şi către români să se trezească:

"Gândiţi-vă că într-o bună zi poate să ajungă copilul oricui într-un spital de genul ăsta, poate să ia o nenorocită de mizerie şi să intre în spital pe viaţă sau să intre în pământ la 20 de ani. Atunci veţi conştientiza ce am spus eu acum şi veţi înţelege atunci semnalul de alarmă pe care îl trag eu acum!", a declarat Simion.

Spusele asistentului au fost confirmate şi de o fostă pacientă a spitalului, o tânără venită la spital pentru a dona unităţii medicale produse de curăţenie şi igienă cumpărate din banii ei. 2000 de lei a dat tânăra, fostă pacientă a spitalului, pe mănuşi, dezinfectanţi şi inclusiv algocalmin. Căci nici algocalmin n-avea spitalul cândva. Pe lângă acestea, a mai cumpărat şi o coroană mortuară. Pentru toţi oamenii care au pierit cu zile în spital, infestaţi de bacterii. "Regrete eterne celor care au murit deşi puteau fi salvaţi", scria pe panglica coroanei.

Coroană de flori pentru pacienţii ce şi-au pierdut viaţa în Spitalul Universitar, Bucureşti
Coroană de flori pentru pacienţii ce şi-au pierdut viaţa în Spitalul Universitar, Bucureşti (Epoch Times România)

"2000 de lei - am cumpărat materiale pe care asistentele, când le-au văzut, au fost precum copiii care vedeau cadourile de Crăciun.(...) Zilele trecute nu era algocalmin în spital... şi... chiar eu am pierdut o sarcină aici şi mi s-a dat paracetamol. Mi se pare inuman să ai dureri şi să nu ţi se dea algocalmin", a explicat tânăra.

Întrebată ce a determinat-o să îşi cheltuiască banii pe dezinfectanţi, mănuşi, analgezice etc. pentru spital, tânăra a răspuns:

"Pentru că eu m-am îmbolnăvit în spitalele din România, m-au tratat medici care sunt extraordinar de buni, la Nefrologie sunt medici extraordinari, dar secţia e distrusă, n-au cu ce să lucreze... Unde sunt banii? De ce nu sunt materiale? Şi botoşi pentru vizitatori am luat, nici de ăştia nu sunt... Pe bune... Ieri n-aveau leucoplast, la maniera asta, în spital. Pe bune? Numărul deceselor creşte în fiecare zi...acum 4 zile, 6 persoane au murit pe neuro. Prietenul meu a făcut cocobacil gram negativ luat de aici, fostul meu soţ a avut stafilococ auriu luat după operaţie, la Ortopedie, pe secţia lui Daniel. Pe bune? D-aia!"

Reamintim că Simion a intrat în greva foamei după ce angajaţii Spitalului Universitar Bucureşti au fost puşi să aleagă de bunăvoie între sporuri şi voucherele de vacanţă, cu toate că au dreptul legal la amândouă. La momentul respectiv, indignaţi că, pe lângă faptul că lucrează în condiţii precare mai sunt puşi să şi aleagă la care dintre drepturile lor să renunţe, mai mulţi asistenţi şi infirmiere au ieşit în curtea spitalului la proteste spontane, iar Daniel Simion a intrat în greva foamei. Nemulţumirile lui vizau mai mult decât voucherele, erau legate de situaţia gravă din spital în ansamblul său. Ulterior, i s-a alăturat şi Mariana Luceanu, asistent anestezist.

În replică, managerul Adriana Nica a susţinut că acuzaţiile sunt imposibil de dovedit. Ministrul Sănătăţii şi-a trimis la spital corpul de control. Controlul este în derulare şi Simion speră că în urma acestuia Nica va fi demisă.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.