Protest de amploare în Capitală. Mii de oameni în marş spre Parlament. La 28 de ani de la Revoluţie s-a scandat "Jos comunismul!"

Depinde de noi dacă vom trăi într-o dictatură de tip Putin, Erdogan şi Lukaşenko la un loc, sau vom rămâne europeni cu drepturi, libertate şi valori. Aşadar, cât timp stăm de o parte, pasivi şi neimplicaţi, nu vom avea nici un drept de a ne plânge pentru ceea ce va urma, transmit protestatarii.
Protest
Protest (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 22. Marea majoritate a protestatarilor se îndreaptă spre case. Pe baricade au rămas cei care vor rămâne peste noapte lângă Palatul Parlamentului.

* * *

UPDATE. Oamenii scandează în continuare "PSD, ciuma roşie!", "Parlament penal, marş la tribunal!", "Democraţie, nu hoţie!", "DNA să vină să vă ia!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", "Hoţii!", "Nu scăpaţi", "Mincinoşii!", "Dacă vă pasă ieşiţi din casă!", "Zi de zi aici vom fi!".

* * *

UPDATE. "Marş afară trădători de ţară!" şi "Jos comuniştii!", se aude lângă clădirea legislativului! Între Parlament şi protestatari sunt trei rânduri de garduri puse de jandarmi, ceea ce îi nemulţumeşte profund pe oameni.

* * *

UPDATE. Unii protestatari anunţă că vor rămâne peste noapte lângă Parlament pentru ca dimineaţa, când "mafioţii" vor veni să voteze legile Justiţiei, considerate de oameni un adevărat atac la adresa statului de drept, să dea cu ochii de cetăţeni. Şi să-şi amintească faptul că românii nu vor să fie o naţie de hoţi.

* * *

UPDATE. În jurul orei 20.25, protestatarii ajunseseră în dreptul Parlamentului. Jandarmii au blocat accesul oamenilor spre clădirea legislativului cu garduri şi dube. Se scandează puternic "Jandarmeria apară hoţia!".

Marea masă a protestatarilor era comasată la intesecţia Bulevardului Libertăţii şi Bulevardul Naţiunilor Unite (undeva între târgul Gabrielei Firea şi Parcul Izvor).

* * *

UPDATE. Se scandează puternic "România, trezeşte-te!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!", "Jos comuniştii!". Numărul protestatarilor era estimat, în jurul orei 20, la 10.000.

* * *

UPDATE. Mii de oameni au ieşit în stradă şi în Cluj şi Iaşi (HotNews).

La 28 de ani de la Revoluţie, pe străzile României s-a strigat puternic "Jos Comunismul!", la fel ca în ziua funeraliilor Regelui Mihai.

* * *


UPDATE. Când coloana de manifestanţi a ajuns în dreptul Palatului Regal de pe Calea Victoriei, scandările au încetat. Protestatarii au făcut linişte şi au ţinut un moment de reculegere, după care au aplaudat şi au scandat numele regelui.

După ce au trecut de palatul de unde trupul Regelui a fost condus ieri pe ultimul drum, spre Curtea de Argeş, oamenii au scandat "Jos Comuniştii! şi "Timişoara!", astăzi împlinindu-se 28 de ani de când scânteia Revoluţiei se aprindea în oraşul martir de pe malul Begăi.

Numărul protestatarilor este estimat la peste 5000.

* * *

UPDATE. Cei aproximativ 3000 de protestatari au plecat în marş spre Parlament. Se scandează "România, trezeşte-te!", ''PSD, ciuma roşie!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!", "Jos penalii!", "Libertate!".

Spre deosebire de alte dăţi, protestatarii sunt în marş pe Calea Victoriei, căci jandarmii nu i-au lăsat să o ia pe traseul obişnuit - Lascăr Catargiu, Romană. Cu greu au reuşit să iasă cetăţenii din împrejmuirea metalică, forţele de ordine nelăsându-i să traverseze nici măcar pe culoare verde a semaforului.

* * *

UPDATE. Ploaia rece care a marcat începutul protestului s-a transformat într-o ninsoare deasă, prima ninsoare ce cade peste Capitală în acest an. Protestatarii, al căror număr a ajuns la circa 1500 în jurul orei 19.16 se pregătesc să plece în marş spre Parlament. Se scandează "Hoţii, hoţii!", "Nu scăpaţi!", ''PSD, ciuma roşie!".

"Suntem în pericol să fie modificate legile Justiţiei şi codurile penale care ar face din România o ţară nelocuibilă, un paradis al hoţilor, unde nimeni nu ar mai fi sigur pe viaţa lui. Aceste modificări sunt făcute cu dedicaţie pentru mai mulţi penali care au ajuns să ocupe scaunele statului şi care modifică legile după bunul lor plac pentru a scăpa de acuzaţiile care li se aduc şi pentru a trimite în haos societatea românească, lăsând-o practic fără justiţie", declară un protestatar.

"Aici mă aduce nesimţirea, pe mine cel puţin. M-am săturat să fiu tratat cu atât de multă lipsă de respect din partea administraţiei şi a Parlamentului. Şi absolut orice mişcare a lor este împotriva modului în care eu funcţionez şi pot să înţeleg că orice om are un defect, poate a avut un moment de slăbiciune, poate s-a gândit la un moment dat... s-a dus într-un spital şi s-a simţit forţat să dea o atenţie, o ciocolată, sau Dumnezeu ştie ce, dar ar trebui ca oamenii să conştientizeze că chestia asta este cu mult mai mare şi nesimţirea în general şi abuzul au ajuns la o cotă incredibilă şi ar trebui să înţeleagă că merge spre un soi de declin şi moral şi din toate punctele de vedere şi ar trebui ca lumea să fie aici, sau ar trebui cel puţin să fie revoltată, ar trebui să înţeleagă situaţia asta", spune un tânăr.

* * *

UPDATE. Peste 1000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, în ciuda frigului şi a ploii. Încă nu s-a plecat în marş aşa cum se anunţase iniţial.

"M-a scos în stradă indignarea faţă de clasa politică actuală care parcă chiar şi-a pierdut şi ultimul dram de bun-simţ în aceste zile votând pentru a-şi salva propria piele atâtea modificări pentru a lega mîinile justiţiei, nu numai în ceea ce priveşte actele de corupţie dar şi foarte multe alte amendamente importante care leagă într-un fel mâinile procurorilor, judecătorilor şi acest lucru nu ne poate decât revolta. Asta ne-a dus aici, ne gândim la copiii noştri care vor să trăiască într-o ţară în care legea este mai presus decât orice.

E mult mai grav decât ce a fost anul trecut când totuşi au ieşit 600.000 de oameni, cred că acum se întâmplă lucruri mult mai grave şi cred că ar trebui să luăm o poziţie fermă. Noi, tinerii, oamenii intelectuali ar fi frumos să fim cu toţii aici", declară o protestatară.

* * *

Câteva sute de persoane se adunaseră în jurul orei 18.00 în Piaţa Victoriei, indignaţi de schimbarea legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale în favoarea infractorilor. Mobilizaţi pe Facebook, cetăţenii au început să se strângă în jurul orei 17.00 lângă Guvern, de unde îşi propun să plece în marş spre Parlament.

Principalele nemulţumiri ale oamenilor - cele acute, stârnite de ultimele acţiuni ale clasei politice - au de a face cu modificarea legilor ce ţin de Justiţie de o manieră care, potrivit ministerului public, CSM, DNA, DIICOT, nu doar că va anula indepedenţa magistraţilor ci îi va lăsa pe procurori şi fără posibilitatea de a-i trimite pe mulţi infractori în faţa instanţelor. Ori, acest lucru echivalează cu favorizarea infractorului în detrimentul omului cinstit, arată protestatarii, şi cu instaurarea unei republici a infractorilor.

De menţionat că începând cu ora 15.00, înaintea protestului propriu-zis, în Piaţa Victoriei a avut loc un flashmob: circa 500 de persoane şi-au acoperit ochii şi gura cu benzi negre, simbol al tăcerii în care vor fi afundate Justiţia şi societatea civilă dacă parlamentarilor le reuşeşte modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale în maniera pe care o doresc.

"Săptămâna care tocmai se încheie ne-a pus în faţă două lumi complet diferite. Una e a borfaşilor ajunşi în funcţii de conducere, care sunt capabili (ba chiar dornici) să dea foc ţării pentru a scăpa de răspunderea penală a propriilor fapte. S-a mers până într-acolo încât, ca să scape de puşcărie preşedinţii camerelor parlamentului - da, e halucinantă situaţia -, se dezincriminează fapte penale grave, fără a le păsa că, în felul acesta, pun o ţară întreagă la cheremul tâlharilor, jefuitorilor, hoţilor, într-un cuvânt, a infractorilor de drept comun.

Aşa se întâmpla şi în închisorile comuniste. Deţinuţii politici erau amestecaţi cu cei penali, aceştia din urmă fiind favorizaţi de conducerea lagărului. De fapt, asta e politica actualei coaliţii de guvernare: favorizarea infractorului în detrimentul omului cinstit. În antiteză cu aceste personaje groteşti, de bâlci, s-a văzut în această săptămână şi latura aristocratică a României. Şi nu mă refer atât la Casa Regală - năpădită de securişti - cât la miile de români care şi-au arătat susţinerea şi simpatia pentru valorile reprezentate de Regele Mihai. Nu am ştiut că sunt atât de mulţi.

Ceea ce nu înţeleg este de ce nu ies în stradă aceşti oameni, să îşi apere valorile în care cred, de ce asistă în tăcere la transformarea ţării într-un paradis al infractorilor. Sper că trecerea în nefiinţă a regelui să însemne încheierea unui ciclu nefast din istoria României, a unei perioade în care n-am ştiut să ne apărăm valorile în care, totuşi, am crezut. Deşi realitatea pare sumbră, eu cred în România. Cred că împreună putem ieşi din acest coşmar sinistru, în care penalii fac legea. Recunosc, mi-a fost depăşită imaginaţia... E ireal să crezi că vei trăi într-un stat european, în 2017, în care legile date de Parlament contravin celor morale. România, ce mai aştepţi să se întâmple ca să te trezeşti?!", transmite o protestatară.

O altă participantă la protest reaminteşte că în curând se împlineşte un an de luptă cu "ciuma pesedistă-aldist-udemeristă" ale cărei atacuri la adresa Justiţiei au ajuns la apogeu. România trăieşte parca un coşmar din care nu ne vom trezi dacă nu se reactivează întreaga societate, spune aceasta.

"Trecem printr-o perioadă cel puţin dramatică la acest final de an. Tot anul a fost greu şi tumultuos, din februarie ne luptăm cu ciuma pesedistă-aldist-udemeristă. Dar acum, în decembrie, coaliţia asta de derbedei nemernici a luat-o razna de tot. Eu tot zic că parcă trăim un coşmar, dar din coşmar ne trezim, din ceea ce trăim zilele acestea riscăm să nu scăpăm dacă nu se reactivează odată întreaga societate civilă.

Mă uit acum în urmă şi mă gândesc la OUG 13. Păi era un mic copil, suav şi delicat faţă de noul cod de procedură penală care are nişte amendamente înfiorătoare. Este clar că dacă se vor adopta, vom întra în era hoţiei şi corupţiei, iar oamenii cinstiţi vor deveni paria societăţii. Este totul făcut cu atâta ură şi bătaie de joc, încât vă spun, nu îmi vine să cred că trăim asta cu adevărat, că acesta este prezentul şi îmi este groază de cum se prefigurează viitorul.

Şi acum am rămas fără regele nostru şi chiar am senzaţia că am rămas orfani, am rămas ai nimănui, în bătaia vântului. Am pierdut un simbol, un pol de stabilitate şi un sprijin moral. Cu groază mă gândesc că în 1947 când regele a fost obligat să abdice au venit comuniştii cu tot ce putea fi mai rău pentru societatea românească. Acum, la 70 de ani distanţă, ne-am pierdută încă o dată regele şi de data aceasta definitiv şi vedem iar cum această clică comunistă, pune mâna pe ţară. Nu ştiu, chiar permitem aşa ceva? Ce se întâmplă cu acest popor, nu înţeleg, parcă este blestemat.

Am scăpat de comunişti în 1989 cu vărsare de sânge, iar la 28 de ani comunismul se întoarce şi mai agresiv. De această dată aduce cu el multă mai multă ură, prostie, mitocănie, răutate, aroganţă şi sfidare. Am trăit primii mei 18 ani din viaţa sub regimul Ceauşescu şi credeţi-mă că am urât din tot sufletul tot ce a însemnat această epocă. Dar cu ăştia de acum va fi mult mai rău decât atât. Da, poate vom avea carne, portocale şi banane, în rest vom fi într-o dictatură neagră, altceva nu pot să-mi imaginez, văzând unde s-a ajuns.

Şi vom rămâne şi datori vânduţi de acum înainte, în condiţiile în care ştim cât de mult şi în ce condiţii s-a împrumutat guvernul Dragnea, iar acum mai urmează un alt împrumut de doar 8 miliarde de EUR, o nimica toată. Ce să aibă de făcut generaţia mea şi cele viitoare, decât să muncească pentru a acoperi găurile produse de acest executiv? Totul depinde de noi în acest moment, dacă vom permite să se instaureze dictatura de tip Putin, Erdogan şi Lukaşenko la un loc, sau vom rămâne europeni cu drepturi, democraţie, libertate şi valori. Atât timp cât stăm de o parte, pasivi şi neimplicaţi, nu vom avea nici un drept de a ne plânge pentru ce va urma!", spune protestatara.