Protest al taximetriştilor în Bucureşti. Sute de persoane cer demisia şefului Poliţiei Locale (Video)

Taximetriştii din Bucureşti acuză mafia de licenţe
Taximetriştii din Bucureşti acuză mafia de licenţe (Epoch Times Rromânia)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

În jur de două sute de taximetrişti au protestat, joi, în Bucureşti, cerând demisia şefului Politiei Locale, Ion Ţincu şi scoaterea din Bucureşti a taximetriştilor cu licenţe de Ilfov. Protestul a fost organizat chiar vis-a-vis de sediul Poliţiei Capitalei, lângă Parcul Izvor.

Nemulţumirile taximetriştilor bucureşteni sunt legate în principal de obţinerea licenţelor, sau, mai exact, de imposibilitatea obţinerii acestora, de concurenţa neloaială a taximetriştilor cu licenţe de Ilfov şi de tarifele foarte mici per kilometru, care spun ei, abia le asigură traiul zilnic. "Dacă n-ar fi GPL-ul, nu aş avea cum face faţă cu tarifele astea, când am plătit peste 200 de milioane la fisc.`` ni s-a plâns un taximetrist, pregătit să ne arate hârtiile de la ANAF.

În ceea ce priveşte licenţele, în Bucureşti, unde s-a calculat un necesar de 4 taxiuri la mia de locuitori, acestea nu se mai eliberează, plafonul fiind atins de mult. În atari circumstanţe, cei ce vor să câştige o pâine din taximetrie nu au altă soluţie decât să lucreze la patron - adesea fără carte de muncă - şi să muncească la plan. Cu alte cuvinte, şoferul de taxi trebuie să ducă firmei care îi asigură dispeceratul o anumită sumă zilnic (să zicem 100 de RON) sumă care, în anumite zile şi la actualele tarife este foarte greu de făcut.

Revoltător este, susţin taximetriştii, că majoritatea licenţelor au fost luate de firme "care cotizează pe linie de partid", firme care, unele dintre ele, nici măcar nu au atâtea maşini câte licenţe şi-au luat.

Dacă în Capitală nu se dau licenţe, nu la fel stă situaţia şi în localităţile din jur, unde, cu 500-1000 de euro daţi cui trebuie o persoană care vrea să facă taximetrie poate cumpăra licenţe liniştit, au mai relatat taximetriştii. În atari circumstanţe, Capitala s-a umplut de taxiuri de Ilfov care fac concurenţă neloaială celor de Bucureşti, împingându-i spre faliment, a relatat un protestatar.

Taximetriştii acuză că Poliţia Locală nu aplică corespunzător prevederile Legii Taximetriei, cu precădere împotriva dispeceratului Taxi Pelicanul, înregistrat în Ilfov, considerat de mulţi taximetrişti din Bucureşti drept un competitor neloial, care pe lângă faptul că le ia clienţii, mai şi ţine preţurile foarte jos.

Reamintim că, potrivit B365.ro, Consiliul Concurenţei a finalizat recent o investigaţie pe piaţa taximetriei, care a concluzionat că şase dispecerate, Speed, Meridian, Cristaxi, Cobălcescu, Pelicanul şi As sunt vinovate de practici concurenţiale de tip cartel.