Protest al şoferilor în PMAN: Autorităţile R. Moldova să explice motivul majorării preţurilor la produsele petroliere

Scumpirea carburanţilor a fost cauzată de creşterea accizelor la produsele petroliere, dar şi de deprecierea leului moldovenesc, afirmă jurnalistul specializat pe probleme economice, Ion Preaşcă.
Protest al şoferilor în PMAN din Chişinău
Protest al şoferilor în PMAN din Chişinău (facebook.com/Oleg Stoianov)

Numeroşi şoferi au protestat, vineri seară în Piaţa Marii Adunării Naţionale de la Chişinău fiind indignaţi de creşterea preţurilor la produsele petroliere. Manifestanţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că autorităţile competente nu explică nimic despre situaţia creată. „ANRE spune că sunt vinovaţi importatorii, importatorii dau vina pe factorii externi.”

Joi, 16 mai, unele benzinării din R. Moldova au afişat la panou preţuri majorate cu 5% la produsele petroliere. Astfel, un litru de benzină Premium 95 a ajuns să coste 19 lei şi 50 bani, iar un litru de motorină 17 lei şi 50 bani.

Şoferii susţin că dacă nu vor obţine răspuns în decurs de o săptămână, vor bloca mai multe drumuri de importanţă naţională.

Majorarea bruscă a preţurilor la benzină şi motorină este determinată de creşterea preţului la barilul de petrol pe piaţa internaţională, a explicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică, Ştefan Creangă, care a menţionat că operatorii de pe piaţa petrolieră, care stabilesc preţurile, deocamdată nu au informat ANRE despre scumpiri, aşa cum îi obligă legea.

Potrivit jurnalistului Ion Preaşcă, specializat pe probleme economice şi energetice, citat de TV8, scumpirea carburanţilor a fost cauzată de creşterea accizelor la produsele petroliere, dar şi de deprecierea leului moldovenesc. „Am avut o depreciere a leului de 4 la sută şi întrucât produsele petroliere se importă în dolari, respectiv are impact asupra preţului final.”

Noua metodologie de calculare a preţurilor la produsele petroliere a intrat în vigoare din luna martie. Potrivit noilor prevederi, agenţii economici stabilesc singuri preţurile, reprezentanţii ANRE urmărind doar ca acesta să fie cu cel mult 10 la sută mai mare faţă de cel precedent. Instituţii şi experţi de la Chişinău consideră însă că şi aceste scumpiri se datorează înţelegerilor de cartel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe