Protest al poliţiştilor. Oamenii legii se plâng că au fost traşi în ţeapă de MAI

Modul în care este calculat salariul (mic) al poliţiştilor este un secret bine păzit de MAI pentru a nu se afla că agenţii de poliţie sunt traşi în ţeapă, susţine liderul sindical Emil Păscuţ.
Protestul Politistilor in fata MAI
Protestul Politistilor in fata MAI (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Reprezentanţii protestatarilor au fost chemaţi, la ora 12.30, la discuţii de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, relatează Mediafax.

* * *

Nemulţumiţi de salariile mici, peste 1200 de poliţişti protestează, joi, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea lefurilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor, relatează România Liberă. Protestul este organizat de sindicatele UNIPOL, DIAMANTUL şi SNAP din M.A.I.

Evenimentul, la care iau parte inclusiv poliţişti veniţi din ţară e animat de fluiere şi de o mini-fanfară care a făcut ca în faţa MAI-ului să răsune acordurile celebrului "Noi suntem români." "Respect, nu ne respectaţi, nu vă respectăm!", le transmite un lider sindical politicienilor la putere.

Protestul Politistilor in fata MAI
Protestul Politistilor in fata MAI (Florin Chirila/Epoch Times)

"S.N.A.P. îşi propune, prin protestul din 16.03.2017, să atragă atenţia, atât angajatorului - MAI, cât şi Ministerului Finanţelor Publice, sperând ca aceştia să înţeleagă faptul că poliţiştii nu sunt plătiţi corespunzător şi că o parte dintre prevederile legale privind salarizarea lor sunt încălcate.", se arată într-un comunicat S.N.A.P.

La rândul său, Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Poliţiştilor Diamantul atrage atenţia că poliţiştii au fost "traşi în ţeapă" de MAI care îi înşeală pe aceştia prin modul în care le calculează salariile.

Astfel, potrivit lui Păscuţ, salariul de pe fluturaş este un fals grosolan, poliţiştii fiind înşelaţi la aplicarea HG 1/2017. Concret, conform liderului sindical, poliţiştii ar fi trebuit să primească între 1000 lei şi 1500 lei în plus la salarii, în schimb au primit praful de pe tobă.

"Guvernul Grindeanu a dat HG 1/2017 cu o formulare mai precisă decât reglementarea din HG 1017 din 2015:
“Art. 1. - Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar,(…)”.

Această formulare în HG 1/2017 a impus din nou, nevoia de a înţelege cum este calculat salariul poliţiştilor, secret bine păzit de MAI, prin hotărâri de guvern şi ordine de ministru secretizate ilegal, doar pentru că au avut puterea să o facă. Nu doar ei, pentru că singuri nu aveau curaj. Au făcut-o în acord cu MAN şi cu SRI. Toţi centralii din aceste structuri aveau un interes ca “prostimea” să nu afle cum li se calculează salariile. Dacă nu ştii, nu faci probleme, nu-i aşa?

Iar am luat la mână legislaţia (aia publicată, accesibilă) şi cu mari eforturi, am ajuns să conturez o nouă teorie. Că “salariul de funcţie” aşa cum este menţionat pe fluturaş, nu este salariul de funcţie real. Că fluturaşul de salariu este înşelător, mincinos.
Că salariul de funcţie fals de pe fluturaş este în realitate compus din salariul de funcţie real (CI X VR) foste sporuri care nu au mai fost recunoscute de legea 330/2009 (exemplu spor de fidelitate) şi care au fost în continuare acordate prin OUG 1/2010, sub denumirea de “sume compensatorii tranzitorii”.

Ca o paranteză, norocoşii cu salariu de merit în 2009, l-au primit continuu, până în 2017, ascuns în salariul de funcţie tot ca “sumă compensatorie tranzitorie”. A fost o chestiune vădit ilegală, dar cam toţi conducătorii din MAI aveau în 2009 aceste salarii de merit şi aveau interes să fure statul, să fraudeze tăierile de salarii operate de guvernul Boc. Şi aşa s-a născut o complicitate în eludarea legii în Aparatul Central, de care au beneficiat toţi cu salarii de merit, că nu se putea ca schema frauduloasă inventată în Aparatul Central, să fie aplicată doar şefilor. I

După ce m-am lămurit cum este cu “sumele compensatorii” şi rolul acestora în salariul personalului MAI, a fost uşor să înţeleg, din interpretarea combinată a art. 6 din OUG 1/2010 şi a art.1 din HG 1/2017, că salariul de bază/ solda de funcţie/ salariul de funcţie trebuie ridicate curat la 1450 lei, fără a fi avute în vedere sumele compensatorii care aproape triplau salariul de funcţie (real, aflat la valoarea din 2008).

Trebuie să ai mentalitatea unui escroc să te prefaci, cum au făcut cei de la MAI, că nu au înţeles că mărirea la 1450 lei trebuie să se facă fără a lua în considerare “sumele compensatorii tranzitorii.”

În art. 6 din OUG 1/2010, legiuitorul a dispus, suficient de explicit şi pentru un şcolar de şcoală generală, că “suma compensatorie” să nu fie “luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială care se stabilesc în funcţie de acestea.”

În completare, prin art. 1 din HG 1017/2015, s-a dispus ca “Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar”.

Cu alte cuvinte, în opinia mea, pentru 95% din personalul MAI (da, 95%, toţi cei aflaţi cu coeficient sub 7,34), salariul de bază (pc)/ salariul de funcţie (poliţişti)/solda de funcţie (pompieri, jandarmi) trebuia să fie în 14 martie, de forma:
SF = 1450 lei “sume compensatorii tranzitorii”. Iar sporurile (ex: spor de noapte 25%, spor de sâmbete şi duminici, spor de pericol deosebit, etc.) trebuiau calculate la salariul minim de 1450 lei. Creşterile în 14 martie ar fi trebuit să fie ceva de genul 1000 - 1700 lei , pentru toţi. Da, toţi !", susţine Emil Păscut. Mai multe informaţii aici