Propaganda rusă în Moldova. Opinii: Plahotniuc urmăreşte doar interesul său privat

Partidul Democrat se dă drept mare luptător împotriva propagandei ruse în Moldova, susţine Petru Macovei. Maia Sandu califică iniţiativa legislativă a lui Plahotniuc de securizare a spaţiului informaţional ca fiind o “prefăcătorie”.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (jurnal.md)

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente din Moldova (API), Petru Macovei susţine că iniţiativa Partidului Democrat (PDM) de a controla retransmisia programelor informative şi analitice ruseşti este necesară şi bună, doar că nu crede deloc în sinceritatea PDM şi a liderului acestuia, Vlad Plahotniuc care, gândindu-se doar la buzunarul şi interesul său privat retransmite, de peste zece ani, cel mai toxic canal propagandistic din Federaţia Rusă, Pervîi Kanal, pe o frecvenţă care-i aparţine, oferită de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), pentru postul cu acoperire naţională PrimeTV.

„Salut, bineînţeles, un asemenea proiect de lege. L-aş fi salutat cu şi mai mare entuziasm dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu vreo doi-trei ani în urmă, când au fost primele rapoarte de monitorizare ale societăţii civile şi ale CCA-ului, care arătau că aceste posturi sunt toxice. Nu cred nicio iotă în sinceritatea acestor intenţii. Proiectul de lege, repet, este Ok, dar este făcut în conjunctura situaţiei actuale, a proprietăţilor mass media ale domnului Plahotniuc”, a declarat Petru Macovei într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia directorului executiv al API, în prezent are loc o redistribuire a proprietăţilor pe piaţa media din Moldova. Postul de televiziune Pervîi Kanal de la Moscova nu mai vrea să prelungească contractul cu domnul Plahotniuc şi îl va oferi lui Dodon, prin interpuşi probabil. Ca atare, domnul Plahotniuc a decis să se erijeze în mare luptător cu propaganda rusească şi să interzică emisiunile şi programele informativ-analitice care trebuiau interzise demult.

„Dar, susţinând această intenţie, nu cred că politicienii, că Partidul Democrat şi personal domnul Plahotniuc, o face cu toată simplitatea, cum ar fi trebuit să o facă un politician responsabil şi care urmăreşte interesul public. El acum urmăreşte exclusiv interesul său privat, dar se erijează. Şi acum s-au potrivit aşa cărţile, cum ar veni, astfel încât valorificarea propriilor proprietăţi şi a beneficiilor pe care le are din piaţa de publicitate va fi prezentată publicului ca un efort de luptă cu propaganda”, a adăugat directorul executiv al API.

În context, Macovei notează că din sursele în care are toată încrederea ştie că, într-adevăr, transmiterea postului de televiziune Pervîi Kanal în R. Moldova va trece în trustul controlat acum de socialişti, Furculiţă şi alţi politicieni care reprezintă Partidul Socialiştilor, de aceea crede că ei vor face un gen de încercare, doar un joc pentru public, să arate că sunt apărătorii produselor ruseşti. Într-un final, Parlamentul va vota a doua oară şi legea va intra automat în vigoare. „Astfel toată lumea îşi va păstra imaginea neşifonată. Unu, Partidul Democrat se va erija în mare luptător împotriva propagandei ruse. Doi, Dodon şi Partidul Socialiştilor – în persoane care apără interesul Rusiei în Republica Moldova. Toată lumea ca şi cum îşi va păstra status-quo-ul”, a punctat directul executiv al API.

Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) califică iniţiativa legislativă a PDM de securizare a spaţiului informaţional ca fiind o „prefăcătorie cum rar întâlneşti” remarcând că, dacă Plahotniuc vrea să ne convingă de sinceritatea intenţiei sale, să pună capăt propriilor minciuni şi propagandei lansate de el fiindcă pentru asta nici măcar nu ar fi nevoie de vreo lege.

„Cel care retransmite posturile de televiziune ruseşti se dă mare luptător cu propaganda. Fără îndoială, propaganda de la Kremlin este foarte toxică pentru Republica Moldova. Pe lângă propaganda rusească, societatea noastră este supusă unei campanii continue de manipulare şi dezinformare aici, în propria noastră casă, de guvernarea care ar trebui să muncească pentru noi, să poarte responsabilitate pentru ceea ce face şi să ne informeze corect. Până când cel mai mare propagandist în Moldova va rămâne Plahotniuc prin televiziunile controlate de el, va fi greu să credem că acţiunile lui au un scop bun şi nu sunt luate în beneficiu personal”, a concluzionat liderul PAS într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Menţionăm că marţi, Partidul Democrat a venit în Parlament cu o iniţiativă legislativă privind restricţionarea emisiunilor din străinătate cu caracter militar, care ar pune în pericol securitatea Moldovei. Dodon consideră proiectul propus ca fiind o acţiune provocatoare faţă de Federaţia Rusă.