"Propagandă mincinoasă" - Stelian Ion, lecţie de drept pentru Tudorel Toader, Nicolicea, Iordache et Co.

Deputatul Stelian Ion le-a arătat, cu legea pe masă, politicienilor Liviu Dragnea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader, sau Călin Popescu Tăriceanu, că abuzul în serviciu în Germania înseamnă închisoare, în ciuda declaraţiilor publice făcute de aceştia.
Stelian Ion
Stelian Ion (Mihut Savu / Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să îşi dea demisia din funcţie, dând astfel un exemplu pentru toţi liderii PSD-ALDE care intoxică opinia publică, a transmis luni, pe pagina sa de socializare, deputatul Stelian Ion, membru în Comisia Juridică.

Deputatul a publicat o postare "mai tehnică" despre abuzul în serviciu - studiu de caz Germania, scrisă în mod special pentru ministrul Tudorel Toader "care citeşte selectiv din legislaţia germană şi face postări pe Facebook pentru a continua propaganda mincinoasă PSD-ALDE".

Stelian Ion a arătat că, în Germania, abuzul în funcţie nu este reglementat expres, dar se regăseşte în conţinutul infracţiunilor enumerate în Capitolul 30 – Infracţiuni de serviciu: art.331 – Luarea de mită; art.332 - Luarea de mită ca stimulent pentru încălcarea îndatoririlor oficiale; art.333 – Darea de mită; art.334 – Darea de mită ca stimulent pentru încălcarea, de către primitor, a îndatoririlor oficiale; art.335 – Cazurile agravante; art.336 – Omiterea unui act oficial.

Art.332 – Luarea de mită ca stimulent pentru încălcarea de către o persoană a îndatoririlor oficiale

(1) Oficialul public sau persoana investită cu funcţii publice speciale care solicită, permite să i se promită sau acceptă un beneficiu pentru sine sau pentru un terţ în schimbul exercitării sau al exercitării în viitor a unui act oficial prin care încalcă sau va încălca îndatoririle oficiale se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. În cazuri mai puţin grave, pedeapsa este închisoarea de până la trei ani sau amenda. Tentativa se pedepseşte.

(2) Judecătorul sau arbitrul care solicită, permite să i se promită sau acceptă un beneficiu pentru sine sau pentru un terţ în schimbul exercitării sau al exercitării în viitor a unui act judecătoresc prin care încalcă sau va încălca îndatoririle judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la unu la zece ani. În cazuri mai puţin grave, pedeapsa este închisoarea de la şase luni la cinci ani.

(3) În cazul în care făptuitorul solicită, permite să i se promită sau acceptă un beneficiu în schimbul unui act viitor, au aplicabilitate dispoziţiile paragrafelor (1) şi (2), chiar dacă acesta şi-a exprimat faţă de celălalt simpla dorinţă

1) de a-şi încălca îndatoririle printr-un act; sau

2) în măsura în care efectuarea actului este la latitudinea sa, de a permite influenţarea, de către beneficiu, a exercitării acesteia.

Art.334 – Darea de mită ca stimulent pentru încălcarea, de către primitor, a îndatoririlor sale oficiale

(1) Oricine oferă, promite sau acordă un beneficiu unui oficial public, unei persoane investite cu funcţii publice speciale sau unui soldat din forţele armate pentru ca acesta sau un terţ, în schimbul exercitării sau al exercitării în viitor a unui act oficial prin care îşi încalcă sau îşi va încălca îndatoririle oficiale se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani. În cazuri mai puţin grave, pedeapsa este închisoarea de maximum doi ani sau amenda.

(2) Orice persoană care oferă, promite sau acordă un beneficiu unui judecător sau arbitru, pentru că: 1) a efectuat un act judecătoresc prin care şi-a încălcat îndatoririle judecătoreşti; sau 2) va desfăşura, în viitor, un act judecătoresc prin care îşi va încălca îndatoririle judecătoreşti, se pedepseşte, în cazul numărul 1) cu închisoare de la trei luni la cinci ani, iar în cazul numărul 2) cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Tentativa se pedepseşte.

(3) În cazul în care făptuitorul oferă, promite sau acordă beneficiul în schimbul efectuării unui act viitor, au aplicabilitate dispoziţiile paragrafelor (1) şi (2), chiar dacă a fost doar o tentativă de a-l determina pe celălalt :

1. să-şi încalce, prin efectuarea actului, îndatoririle oficiale ; sau

2. în măsura în care actul este la latitudinea sa, să permită exercitarea acestuia, numai datorită influenţei beneficiului.

Art.335 – Cazuri agravante

(1) În cazurile deosebit de grave

1. al unei infracţiuni comise în condiţiile:

a) prevăzute la art.332(1), prima propoziţie, coroborată cu dispoziţiile paragrafului (3); şi a celor

b) prevăzute la art.334(1), prima propoziţie şi la paragraful (2), fiecare dintre acestea coroborate cu dispoziţiile paragrafului (3), pedeapsa este închisoarea de la unu la zece ani şi

2. al unei infracţiuni comise în condiţiile prevăzute la art.332(2), coroborat cu dispoziţiile paragrafului (3), pedeapsa este închisoarea de cel puţin doi ani.

(2) Un caz deosebit de grav în sensul paragrafului (1) de mai sus, apare, de regulă, în cazul în care

1. infracţiunea este legată de un beneficiu major;

2. făptuitorul acceptă în mod continuu beneficii, pe care le cere în schimbul exercitării viitoare a unui act oficial; sau

3. făptuitorul acţionează pe o bază comercială sau ca membru al unei grupări care are ca scop săvârşirea, în mod permanent, de astfel de infracţiuni.

"Domnule ministru, demisia! Daţi un exemplu pentru toţi liderii PSD-ALDE care intoxică opinia publică!", i-a transmis în încheiere Stelian Ion lui Tudorel Toader.