Promo LEX: Observatorii electorali ai Misiunii continuă să fie intimidaţi

Este îngrijorător faptul că un număr important de alegători aflaţi peste hotarele R. Moldova nu vor putea să-şi exercite dreptul la vot, afirmă Pavel Postică de la Promo LEX.
Pavel Postică prezintă Raportul nr.5 al Misiunii de Observare a alegerilor prezidenţiale. 11.11.2016 (catură foto)
Pavel Postică prezintă Raportul nr.5 al Misiunii de Observare a alegerilor prezidenţiale. 11.11.2016 (catură foto) (privesc.eu)

În cel de-al patrulea raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din R. Moldova, Misiunea de Observare (MO) Promo LEX constată amplificarea cazurilor de utilizare a resurselor administrative, generarea mesajelor discriminatorii de către unii concurenţi electorali dar şi amplificarea cazurilor de intimidare a observatorilor săi din teritoriu.

„Din totalul de 5 incidente raportate, în trei cazuri observatorii Promo-LEX au fost intimidaţi de către reprezentanţii administraţiilor publice locale, într-un caz – de către simpatizanţii unui concurent electoral, iar într-o altă situaţie – un observator pe termen lung a fost informat neoficial, din surse demne de încredere, despre faptul că automobilele cu care circulă observatorii Promo-LEX sunt monitorizate de către poliţie, la solicitarea SIS”, se arată într-un comunicat al MO Promo LEX.

Potrivit Raportului, în perioada de monitorizare (23 ianuarie – 5 februarie), au mai fost atestate cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, de amplasare a publicităţii în locuri neautorizate, folosirea discursului de ură şi cheltuieli neraportate în valoare de sute de mii de lei.

Femeile şi candidaţii independenţi sunt în minoritate şi în acest scrutin. Mai mult, unii candidaţi au fost supuşi intimidării şi violenţei. Cel puţin 2158 de conflicte din Registrul de Stat al Alegătorilor au rămas nesoluţionate.

„Trezeşte îngrijorare faptul că un număr important de alegători aflaţi peste hotare nu vor putea să-şi exercite dreptul la vot, după ce Curtea Constituţională a respins demersul avocatului poporului care a cerut ca cetăţenii din diasporă să poată vota cu orice act de identitate prevăzut de legislaţie, inclusiv cu buletinul sau cu acte de identitate expirate”, a menţionat Pavel Postică recomandând autorităţilor moldovene modificarea legislaţiei în vederea încadrării în limite legale a posibilităţii cetăţenilor de a vota cu acte de identitate expirate dar şi în baza buletinului de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe