Promisiunea lui Ponta: Dacă ies preşedinte îl voi graţia din prima zi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România Tv, că dacă va ocupa scaunul de la Cotroceni după alegerile din noiembrie primul lucru care l-ar face ar fi să îl graţieze pe fostul căpitan al Naţionalei, Gică Popescu, condamnat în dosarul Transferurilor. Următoarea preferinţă pe lista premierului ar fi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, despre care premierul crede ca şi-a plătit păcatele.

"Pe Gică Popescu chiar l-aş graţia în prima zi, iar despre domnul Becali cred că a suferit, a plătit. În final, cred că mai bine le iei oamenilor banii, dacă au făcut ceva ilegal. Nu mi-am ascuns simpatia nici pentru domnul Popescu, nici pentru domnul Becali", a precizat Victor Ponta.

În ceea ce priveşte controversatul proiect de lege al graţierii, premierul Ponta a afirmat că acesta nu va fi rediscutat, din cauza "demagogiei" politicienilor.

Aceasta nu este prima dată când Victor Ponta pledează pentru graţierea celor doi. Anterior, premierul Victor Ponta a declarat la sfârşitul lunii martie: "Îmi asum toate criticile din partea talibanilor care vor să fim toţi în închisori. La Gică Popescu îmi menţin ideea că dacă aş fi preşedinte, l-aş graţia. Categoric l-aş graţia".

În ceea ce îl priveşte pe Becali, premierul a precizat atunci că există unele cazuri, cum ar fi cel al lui Gigi Becali, în care contează mai mult ca statul să recupereze prejudiciul decât ca omul respectiv să stea într-o închisoare supraaglomerată.

Ponta a vorbit atunci despre faptul că regimul penitenciar este supraaglomerat în România - unul din argumentele fundamentale pentru propunerea legii amnistiei şi graţierii intens contestată de opoziţie pentru că ar duce la eliberarea unui număr considerabil de "personalităţi" politice care au ajuns în spatele gratiilor.

Amintim că Popescu a fost găsit vinovat de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani şi condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul Transferurilor, în care cei opt "grei ai fotbalului" sunt acuzaţi că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal şi nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

După ce a analizat dosarul lui Gigi Becali, preşedintele Traian Băsescu a decis să nu îi acorde acestuia graţierea. Şeful statului a explicat că în România nu există încă o cultură a justiţiei şi, pentru a-şi ilustra spusele, a dat exemplul Germaniei, unde preşedintele Bayern München a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare şi nu a existat nicio cerere pentru a fi eliberat.

"La noi au fost şi sunt adevărate campanii. E proba diferenţei de cultură a populaţiei, a mass-media legat de actul de justiţie, de respectul pentru hotărârile justiţiei", a adăugat Băsescu, arătând că aceasta "e proba diferenţei de cultură".

"Nu fiţi naivi, nu credeţi că Ponta lăcrimează după Gică Popescu şi abia aşteaptă să-i dea drumul de la răcoare. Miza sunt clienţii PSD, care, dacă ajung la beci, se plictisesc şi încep să vorbească. Năstase, Voiculescu, Dragnea... sunt destui foşti, actuali şi viitori puşcăriaşi care ar avea ceva de spus despre Ponta. Bani, fraude, fraude electorale, trafic de influenţă şi alte istorisiri. Deci, Gică Popescu e doar omul care deschide uşa. După el vor ieşi, unul câte unul, toţi cei din grupul infracţional organizat cunoscut publicului sub numele de USL", a declarat Mihai Neamţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne