Proiectul lui Teodorovici privind taxarea pensiilor speciale, adoptat de Senat. Parlamentarii NU sunt vizaţi

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

Senatul a adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege promovat de ministrul PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind impozitarea pensiilor speciale. Prezentat în plen de iniţiatorul său social-democrat drept "o măsură de justiţie socială", proiectul nu îi atinge pe parlamentari sau pe aleşii locali.

S-au înregistrat 76 voturi "pentru" şi 16 abţineri (din partea PNL).

Sunt vizate pensiile de peste 7.000 de lei. Mai exact, pensiile cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei vor fi taxate cu 30%, iar cele de peste acest prag cu 50%.

Măsura ar avea un impact bugetar pentru anul viitor de aproximativ jumătate de miliard de lei.

"Ştim foarte bine că în România sunt mai multe categorii de pensionari, ştim foarte bine că unii dintre ei primesc pensia fără să fi contribuit nici măcar cu un leu pentru acea pensie, ştim că azi avem în plată pensii de 15.000 de euro şi multe astfel de distorsiuni în această zonă. Este un act care, spunem noi, face dreptate şi justiţie socială. Asta cred că este menirea oricărui guvern, indiferent de culoarea politică a acestuia", a declarat în plen ministrul PSD de Finanţe.

La rândul său, liderul senatorilor PNL Florin Cîţu i-a acuzat pe social-democraţi de populism.

"Da, se vine cu un proiect de lege care taxează indemnizaţiile, pensiile speciale, ceea ce noi spuneam de ani de zile că ar trebui să dispară pentru că cifra pe care o plătim anual de la buget este de aproape 2 miliarde de euro pentru aceste pensii, unde nu este contributivitate, aşa cum spune ministrul Finanţelor Publice. Oameni care primesc bani şi care nu au contribuit cu nimic. Proiectul vine în direcţia bună dar nu merge până la capăt pentru că pensiile speciale ale parlamentarilor nu sunt incluse, ca să vedeţi cât de ipocrit este iniţiatorul. Face un proiect de lege dar pe el se scoate din acest proiect de lege. De aceea am făcut amendament care include şi pensiile speciale ale parlamentarilor şi sper să îl votaţi când vine momentul amendamentelor şi cu impozitare mai mare. Pentru că nu trebuie impozitate doar cu 30%, pensiile speciale trebuie să dispară din România şi toate pensiile trebuie să fie trecute pe un sistem de contributivitate. Nu mai avem nevoie de două Românii, doar de o singură Românie", a afirmat Florin Cîţu.

PNL a încercat, în van, să propună ca toate pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%.

Senatorii USR au votat în favoarea impozitării pensiilor speciale, considerând că măsura este o minimă reparaţie la o mare nedreptate morală.

"USR se pronunţă fără echivoc pentru desfiinţarea pensiilor speciale şi a oricăror alte beneficii absurde ale ştampilorilor de hârtii din primării, consilii judeţene sau din Parlament sau ale unui grup de angajaţi din structuri de forţă ale statului. Până când vom reuşi desfiinţarea acestui sistem imoral de cumpărare a loialităţii primarilor, a preşedinţilor de consilii judeţene, a parlamentarilor sau a unor categorii de salariaţi din structurile de forţă ale statului, impozitarea suplimentară este o minimă măsură financiară reparatorie. Nu pot, însă, să nu remarc ipocrizia PSD care, pe de o parte, introduce pensii speciale pentru nomenklatura de partid şi, pe de alta, impozitează, simbolic, nişte venituri pentru care beneficiarii nu au contribuit cu nimic", a precizat Adrian Wiener, liderul grupului USR din Senat.

Majoritatea PSD din Senat a respins propunerea senatorului USR George Dircă de a se aduce amendamente în plen, respectiv de a se coborî de la 7.000 lei la 4.000 lei pragul minim de la care să fie impozitate pensiile speciale.

Urmează votul final pe proiectul lui Teodorovici în Camera Deputaţilor.

Vă invităm să urmăriţi materialul video cu dezbaterile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne