Proiectul „Green-Frilensar pe contour” la final - lansare documentar “Graniţa”

(Asociaţia Green Hours & Frilensăr)

Asociaţia Green Hours anunţă lansarea documentarului „Graniţa”, marcând încheierea ineditului proiect ”Green-Frilensar pe contour”.

Filmul-documentar va rula în premieră duminică, 29 octombrie de la ora 19.00, la Centrul Cultural Ceh, Bucureşti (Str. Ion Ghica 11), urmând să fie reprogramată o a 2-a vizionare în decembrie, pe Calea Victoriei 120.

”Graniţa” arată povestea caravanei celor 7 artişti care au făcut deplasarea şi tratează cu umor şi energie descoperirile celor 7 exploratori culturali.

Acest film documentar reprezintă rezultatul celei de-a doua părţi a proiectului ”Green-Frilensar pe contour” – finanţat parţial de AFCN -, prin care membrii trupei teatrale Frilensar au ales să prezinte descoperirile pe plan cultural şi social ce li s-au relevat pe parcursul caravanei de teatru de pe graniţele României (activităţile culturale frecvente, acolo unde există, care este impactul acestora, ce factori decizionali sunt (sau nu) prezenţi etc.).

Caravana de teatru a reprezentat prima parte a proiectului ”Green-Frilensar pe contour”, în care, de-a lungul a 25 de zile (21 iulie – 15 august), au avut loc 10 reprezentaţii în localităţi de pe graniţele României.

O viziune din interior despre caravană, semnată Daniel Chirilă - manager proiect:

”Green-Frilensar pe contour a fost pentru noi o călătorie a cunoaşterii. Poate părea exagerat şi desprins, aşa, din tipologia declaraţiilor frumoase, dar pentru noi ca oameni-artişti caravana a fost mai mult decât un simplu proiect cultural. N-a fost totul minunat, dar n-a fost nici atât de obositor pe cât ne închipuiam la început. Am trecut prin localităţi în care probabil nu vom mai ajunge niciodată, am cunoscut oameni care trăiesc pentru cultură, am cunoscut oameni care se luptă în fiecare zi cu lucruri mult mai importante decât cultura şi ne-am văzut noi pe noi confruntaţi cu tot felul de întâmplări care, undeva în timp, vor conta. Interesant este că, deşi am reacţionat de multe ori din instinct şi întotdeauna din convingere, într-o notă pragmatică, ne-am atins aşa cum era de dorit şi obiectivele pentru care am plecat în expediţie. Spectacolele noastre au atras în localităţile în care au fost reprezentate public tânăr şi foarte tânăr, am dezbătut împreună cu spectatorii după fiecare spectacol creaţiile dramatice şi nu în ultimul rând, ne-am testat calităţile de producători culturali. Evident că mai avem foarte multe de învăţat, dar caravana reprezintă un prim pas în vederea viitoarelor noastre demersuri culturale.”

Caravana ”Green-Frilensar pe contour” a însemnat pentru actorii trupei (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirilă) parcurgerea a peste 4000 de kilometri din teritoriul de graniţă - şi nu numai - al României şi prezentarea spectacolelor din trilogia Tristory* în faţa a peste 700 de spectatori din intervalul de vârstă tânără urmărit de aceştia, adaptând-se la spaţii de joc cu dotări tehnice minime decorurile şi recuzita spectacolelor.

*Trilogia Tristory Mălăieş în Călcăieş, Once Upon şi Mioritza. Tristory sau trilogia emoţiilor tradiţional neînchipuite reprezintă o poveste (Mălăieş în Călcăieş), un basm (Once upon) şi-o baladă (Mioritza.) transformate prin dramaturgia şi regia lui Daniel Chirilă în spectacole de teatru pornite de la tradiţii, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului român, exploatate în context european.

FRILENSAR este un grup de tineri şi foarte tineri artişti independenţi care se manifestă cât mai liber cu putinţă prin teatru. Încearcă orice, nu fug de nimic, fără compromisuri, dimineaţa, la amiază, noaptea, în bar, în teatru, pe stradă, de la experiment la tradiţie, oriunde există sau pot capacita un public sincer şi atent. A avut peste 100 de reprezentaţii în Bucureşti şi în ţară, reuşind să participe la numeroase festivaluri, dintre care amintim Premiul pentru cea mai bună trupă de actori, câştigat în cadrul Galei Hop în 2016. Frilensar are în prezent patru spectacole active în stagiunea Teatrului LUNI (Mălăieş în Călcăieş, Mioritza, Once upon şi Înaintea erei noastre) şi încă două spectacole în pregătire (Priveşte cerul şi Who I am). Frilensar are 7 membri stabili (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă) şi doi colaboratori (Maria Veronica Vârlan şi Tudor Morar).

De cca. 2 ani, Trupa Frilensar a fost ”adoptată” în Bucureşti de Teatrul LUNI de la Green Hours, producător al caravanei Green-Frilensar pe contour, prin Asociaţia Green Hours.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură