"Proiectul era prost". Ce spun liberalii după ce USR i-a acuzat că au votat împotriva confiscării extinse

Catalin Daniel Fenechiu
Catalin Daniel Fenechiu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Proiectul USR vizând confiscarea extinsă era prost şi avea mari probleme, susţine senatorul PNL Daniel Fenechiu după ce USR i-a acuzat pe liberali că au votat pentru respingerea în Senat a iniţiativei lor legislative privind lărgirea cadrului de aplicare a confiscării extinse a bunurilor provenite din acte de corupţie sau activităţi criminale.

Nemulţumit de acuzaţiile reprezentanţilor USR, care au ieşit în presă să-i acuze pe liberali că au votat cot la cot cu PSD, ALDE şi UDMR contra proiectului, Fenechiu susţine că proiectul avea mari probleme şi că nu merita votat. Întrebat de Epoch Times care este motivul pentru care liberalii au votat contra proiectului, senatorul a mai precizat ca oricum proiectul ar fi fost respins căci PSD are majoritatea în Senat şi că liberalii ar fi putut să-l voteze pentru a nu risca acuzaţii precum cele ce au venit ulterior din partea USR, însă n-a vrut să intre într-un joc populist cum a fost cu pensiile speciale, când toate partidele au votat un proiect despre care se ştia că va pica la un control de constituţionalitate.

"Evident, puteam, într-o variantă ipocrită în care ştiind că proiectul oricum nu trece pentru că PSD este majoritar la Senat să votăm împotriva respingerii pe considerentul că oricum nu trece şi să dăm frumos. Ne-am dorit însă să reacţionăm corect, nu ipocrit pentru că ne-a costat destul de mult un anumit tip de poziţionare populistă şi în cazul pensiilor speciale unde s-au votat reglementări vădit neconstituţionale. Şi atunci cred că trebuie să folosim mai mult creierul, să lăsăm abordările populiste şi să venim cu o reglementare care să fie eficientă.

Decizia a fost una matură, nu a fost o dorinţă de a bloca un proiect USR, cu sau fără votul nostru noi avem 31 de senatori, PSD are 73 din 136, deci sunt majoritari, au 5 oameni în plus plus ce mai au pe acolo nu se pune problema, dar nu ne putem juca cu astfel de reglementări.

Aici e o luptă de genul 'a trecut proiectul nostru, nu al vostru şi dacă nu aţi votat proiectul nostru aveţi ceva cu noi, sunteţi aliaţi cu PSD-ul'. Eu cred că la oamenii sănătoşi la cap nu prinde", a declarat Fenechiu.

Criticile aduse de Fenechiu proiectului USR

"Proiectul avea mari probleme, o parte din probleme ţineau de redactare, iar Consiliul Legislativ le-a arătat cât se poate de bine, parte din ele, în avizul favorabil. Sunt şi foarte multe observaţii pe care nu le-au înaintat. Din păcate colegii de la USR nu au venit cu propuneri de îndreptate a problemelor de redactare, PSD-ul s-a grăbit să dea un raport pe proiectul respectiv şi astfel am ajuns cu propunere de respingere în plen.

Pe de o parte proiectul spunea o inepţie juridică, şi anume că se poate dispune confiscarea specială şi în cazul clasării, dădea şi exemplu, că dacă acţiunea penală se termină prin clasarea plângerii, confiscarea specială poate să continue şi dădea nişte exemple: în cazul societăţilor care îşi sistează activitatea, persoanelor fizice care decedează şamd. Asta e o inepţie juridică pentru că în momentul în care clasezi o plângere, în momentul ăla nu mai poţi să angajezi răspunderea cuiva.

O a doua problemă ţine de maniera în care au înţeles ei să reglementeze confiscarea extinsă. Şi anume, propunerea lor spunea că se aplică la orice infracţiune pentru care legea stabileşte o pedeapsă mai mare de 4 ani de zile în situaţia în care respectiva infracţiune ar fi putut duce la sporirea patrimoniului persoanei. Practic, în această situaţie se încadrează 60% din infracţiunile de această natură din Codul Penal pentru că toate au pedepse mai mari de 4 ani.

O a treia problemă e că în reglementare erau termeni, noţiuni şi sintagme extrem de complicate din perspectiva interpretării în practică. De exemplu, ei vorbesc acolo de convingerea judecătorului în situaţia în care există o disproporţie între veniturile realizate şi nivelul de trai. Acum, noţiunea nivelul de trai nu este o categorie juridică care să fie un criteriu penal în lipsa existenţei unor elemente de certitudine.", a declarat Fenechiu.

Liberalul a mai susţinut că PNL îşi doreşte confiscarea extinsă şi va susţine orice proiect rezonabil, însă proiectul USR "era mult prea avariat şi în lipsa unei dorinţe a USR de a remedia lucrurile evidente, nu putea fi votat".

Nu în ultimul rând, Fenechiu a precizat că mai există două proiecte vizând confiscarea extinsă depuse la Camera Deputaţilor, care oricând pot fi trecute şi că, de altfel, şi proiectul USR va ajunge la Cameră unde poate fi corectat, la o adică.

De asemenea, liberalul a precizat că Ministerul Justiţiei lucrează, de asemenea, la un proiect vizând confiscarea extinsă:

"Există două proiecte la Camera Deputaţilor care oricând pot fi trecute, de altfel şi proiectul ăsta o să ajungă la Camera Deputaţilor, la Ministerul Justiţiei se lucrează de asemenea la un proiect de lege vizând confiscarea extinsă care se va face şi ca urmare a unui dialog cu parchetele şi CSM-ul, că civilizat e să întrebi şi magistraţii dacă pot să îl aplice şi cred că va ieşi ministrul Predoiu cu un proiect de lege până la sfârşitul acestui mandat.

Când adopţi nişte texte care sunt cu defecţiuni evidente nu faci decât să creezi o iluzie şi toate aceste defecţiuni, coliziuni cu textele constituţionale să fie sancţionate de CCR.

PNL nu îşi permite să facă jocuri şi să voteze o chestiune doar pentru că se supără USR-ul. Proiectul era prost."

Menţionăm că unul dintre proiectele din Camera Deputaţilor a fost iniţiat de guvernul Tudose în 2017.

Ce acuză USR

Reamintim că USR i-a acuzat pe liberali că au votat cot la cot cu PSD-ul, ALDE şi UDMR împotriva raportului de respingere a iniţiativei USR de lărgire a cadrului de aplicare a confiscării extinse a bunurilor provenite din acte de corupţie sau activităţi criminale.

"România aşteaptă ca infractorii, hoţii, cei care profită de corupţie să fie pedepsiţi şi, mai ales, ca ţara asta să nu mai fie prăduită. Ce a fost furat să se întoarcă acolo de unde a fost furat. Prea mulţi hoţi şi corupţi au făcut ceva puşcărie doar pentru a se întoarce la viaţa de huzur pe banii celor de care şi-au bătut joc. Propunerea USR aduce cu adevărat România la standardul european, eliminând piedici din calea confiscării extinse. Dar, mult mai important, această lege este necesară pentru că nu mai vrem ca o serie de mătuşi Tamara şi copii de 6 luni să fie proprietari de case şi terenuri provenite din furt şi din corupţie", a explicat Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

"Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni este esenţială pentru orice stat de drept şi pentru o Justiţie completă, înfăptuită până la capăt. Proiectul propus de USR ar oferi sistemului judiciar un instrument foarte eficient care să permită confiscarea extinsă în mult mai multe situaţii decât cele permise de legislaţia actuală. Nimeni nu este mai presus de lege, iar cei care săvârşesc infracţiuni trebuie să răspundă şi să îşi piardă averile dobândite ilicit. De aceea este inexplicabil votul senatorilor PSD, PNL, UDMR şi ALDE împotriva proiectului USR care transpune în mod corect directiva europeană privind confiscarea extinsă", a declarat deputatul USR Stelian Ion.

USR reaminteşte că România avea termen în octombrie 2015 ca să îşi pună în acord legislaţia penală cu Directiva europeană 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a generat deschiderea procedurii de infringement faţă de România.