Proiectul de lege privind parteneriatul civil: Partenerii de acelaşi sex nu pot adopta copii. Unde se încheie parteneriatele?

Promis atât de PSD, cât şi de ALDE, şi elaborat pornind de la un text lansat de CNCD, proiectul de lege vizând parteneriatul civil prevede că parteneriatele pot fi încheiate între persoane de acelaşi sex, cât şi între persoane de sex diferit.
Şedinţă solemnă a Parlamentului la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Şedinţă solemnă a Parlamentului la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Proiectul de lege vizând parteneriatul civil, promis atât de PSD, cât şi de ALDE, urmează să fie discutat de parlamentari începând de săptămâna viitoare. Potrivit Hotnews, care a obţinut documentul, parteneriatele civile se vor încheia în faţa notarului public, iar adopţiile, împreună sau separat, de către parteneri de acelaşi sex, sunt interzise.

Parteneriatele civile pot fi încheiate între persoane de acelaşi sex, cât şi între persoane de sex diferit.

Reglementările propuse vin ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale în cazul Coman-Hamilton, care practic obligă legiuitorul să ofere recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi obligaţiilor persoanelor de acelaşi sex care formează un cuplu. CCR a decis că „un cuplu format din persoane de acelaşi sex intră în sfera noţiunii de „viaţă privată”, precum şi a noţiunii de „viaţă de familie”, asemenea relaţiei stabilite într-un cuplu heterosexual”, se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că „persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare”, arată sursa citată.

Proiectul prevede că partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie însă partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie, împreună sau separat.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne