Proiectul de lege privind Brexitul trece primul hop în Parlament

Guvernul conservator britanic a câştigat în noaptea de luni spre marţi votul susţinut în Parlament pe tema retragerii ţării din Uniunea Europeană. Voturile opoziţiei şi cele câteva abţineri nu au împiedicat victoria guvernului.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Proiectul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană urmăreşte să transforme aproximativ 12.000 de legi şi reglementări UE în legi britanice interne în ziua în care Marea Britanie va ieşi din bloc, în martie 2019.

După o dezbatere de 8 ore, care a avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi, Camera Comunelor a votat cu 326 la 290 în favoarea celei de-a doua citiri a proiectului de lege, ceea ce îi permite să ajungă în următorul stadiu al procesului parlamentar.

Anterior, în cursul zilei de luni, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, declarase că “un vot împotriva proiectului de lege este un vot pentru ieşirea haotică din Uniunea Europeană”.

“Poporul britanic nu a votat pentru confuzie şi nici Parlamentul nu ar trebui să o facă”, a adăugat el.

Apreciind votul, premierul britanic Theresa May a afirmat: “Deşi sunt multe de făcut, această decizie înseamnă că putem continua negocierile cu fundaţii solide şi continuăm să încurajăm parlamentarii din toată Marea Britanie să lucreze împreună pentru a susţine această piesă legislativă vitală”.

Proiectul de lege urmează să fie studiat în detaliu în comisii în Camera Comunelor, iar apoi va fi dezbătut în Camera Lorzilor înainte să revină pentru un nou vot în Camera Comunelor.

Puterile ministeriale

Proiectul de lege propune să fie folosite aşa-zisele “puteri ale lui Henric al VIII-lea” (echivalentul ordonanţelor româneşti), care vor permite miniştrilor să modifice legislaţia fără un control parlamentar deplin.

Opozanţii proiectului l-au asociat cu o “confiscare a puterii” de către guvern, în condiţiile în care va oferi miniştrilor puteri pentru a modifica ei înşişi ceea ce sunt descrise ca fiind “deficienţe” în legislaţia UE.

Unii critici au mers până într-acolo încât au comparat proiectul cu o lege adoptată în 1933 în Germania, care a acordat Cabinetului cancelarului Adolf Hitler puterea de a adopta legi fără implicarea Reichstagului.

Alţii sunt îngrijoraţi de faptul că guvernul conservator ar putea folosi puterea pentru a reduce standardele de mediu, reglementările pentru angajare sau protejarea drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe