Proiectul de lege care pune pe jar UDMR. „Unicul scop al unor politicieni este să perturbe pacea interetnică”

Proiectul de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru manifestările publice care defăimează ţara sau naţiunea a stârnit revolta maghiarilor de la UDMR.

Steaguri secuieşti.
Steaguri secuieşti. (Captură Foto)

Iniţiativa legislativă privind reincriminarea infracţiunii de defăimare a ţării şi a naţiunii române este inacceptabilă, neasumabilă, trimite România cu decenii în urmă, a declarat preşedintele executiv UDMR, Kovacs Peter, adăugând că unicul scop al unora dintre politicieni este de a perturba pacea interetnică.

"Proiectul de lege propus de PSD acum, la debutul perioadei electorale, trimite România cu decenii în urmă, la începuturile anilor '90. Este trist şi extrem de regretabil că, evocând perioada regimurilor trecute, unii politicieni români, în apropierea alegerilor, reaprind flăcăra naţionalismului şi se folosesc în acest scop de un caz întâmplat în Secuime, care nici până în prezent nu este clarificat de către autorităţi", a declarat Kovacs Peter, în cadrul unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Preşedintele executiv al UDMR consideră un pericol faptul că iniţiatorii demersului argumentează necesitatea adoptării unei asemenea legi prin evenimentele petrecute la Târgu Secuiesc pe 1 decembrie 2015.

"Este nedreaptă invocarea, în acest caz, a evenimentelor din decembrie anul trecut. Repet: o întreagă naţiune nu poate fi declarată teroristă, în baza principiului unei vini colective. Condamnăm acest tip de extremism, indiferent că provine din partea maghiară sau cea română. Este de neconceput cum iniţiatorii legii consideră că a fost o greşeală scoaterea din Codul Penal a infracţiunii de defăimare a ţării sau a naţiunii.

Toate acestea nu fac decât să ne confirme faptul că mai avem foarte multe de făcut în domeniul protecţiei minorităţilor, pentru ca maghiarii să se simtă în siguranţă la ei acasă. Nu va fi deloc uşor în condiţiile în care scopul unic al unora dintre politicieni este de a perturba pacea interetnică, doar pentru că vor să-şi recâştige popularitatea pierdută înainte de alegeri", a declarat Kovacs Peter.

Mulţi parlamentari de la PSD, UNPR şi PC au depus pe 23 martie la Senat un proiect de lege care cere introducerea unui nou articol în Codul Penal, după cum urmează: "Manifestările publice săvârşite cu intenţia de a defaima ţara sau naţiunea română se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi".

În expunerea de motive a iniţiativei legislative, se arată că dezincriminarea, în 2006, a infracţiunii de defăimare a ţării şi ofensei aduse unor însemne s-a dovedit falimentară şi se vorbeşte despre manifestări secesioniste.

"Tot mai mulţi cetăţeni de alte etnii decât cea română consideră Ziua Naţională de României ca zi de doliu naţional. Sunt comemoraţi şi se plânge la capul criminalilor de război, sunt consideraţi eroi naţionali cei care au asasinat populaţia română din Ardeal după dictatul de la Viena, sunt ridicaţi la rang de patrioţi cei care promovează secesiunea teritorială şi, nu în ultimul rând, asistăm la o epurare a populaţiei româneşti care încă mai trăieşte în inima ţării.

Aceste manifestări secesioniste şi iredentiste, aceste instigări la crima de leznaţiune nu fac parte din sfera dreptului la libera expresie, ci pot fi considerate acte pregătitoare care pun în pericol securitatea naţională.

Recent, pe acest fond secesionist determinat de componenţa etnică, a fost organizat un atentat care urma sa vizeze românii ce sărbătoreau Ziua Naţională la Târgu Secuiesc, atentat care a rămas doar în faza de tentativă datorită eforturilor organelor abilitate. Scoaterea din ilicitul penal a infracţiunii de defăimare a ţării sau a naţiunii nu a avut niciun fundament real şi constituţional", se arată în expunerea de motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne