Proiectul de HG privind preţul medicamentelor: "Este cel mai bun lucru care se întâmplă!"

Medicamente care nu se consumă cu lactate
Medicamente care nu se consumă cu lactate (Facebook)

După ani de zile de-a lungul cărora bolnavii din România au suferit din cauza politicii de preţuri în materie de achiziţie a medicamentelor - aceasta în timp ce piaţa exporturilor paralele de medicamente a proliferat - Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere un proiect act normativ prin care îşi propune să schimbe această politică. Aşa cum era de aşteptat, demersul a stârnit vii reacţii în rândurile opinii publice.

Deşi proiectul de Hotărâre a Guvernului privind noua metodologie de stabilire a preţului medicamentelor de uz uman are drept scop declarat să reducă preţul la o serie de tratamente şi să abia grijă ca pacienţii români să nu rămână fără medicamentele esenţiale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, unele asociaţii de pacienţi au acuzat că noua metodologie nu va face altceva decât să accentueze criza medicamentelor din România

Pe de altă parte, există şi voci care consideră demersul patronat de Vlad Voiculescu salutar. Una dintre acestea este cea a Oanei Gheorghiu, membru fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, organizaţie având ca misiune identificarea de soluţii care să crească şansele la viaţă ale bolnavilor de cancer din România, în opinia căreia HG pusă în dezbatere de ministrul Sănătăţii "este cel mai bun lucru care se întâmpla în politica medicamentelor din ultimii ani."

"Din 2009, când s-a implementat o politică de preţ favorabilă doar distribuitorilor dar păguboasă pentru pacienţi, foarte multe medicamente, mai ales cele ieftine, au dispărut de pe piaţă. Şi vorbim despre medicamente esenţiale în tratarea unor boli grave, cum este cancerul.", reaminteşte Oana Gheorghiu.

Ce aduce bun Hotărârea de Guvern?

În primul rând reglementează situaţia medicamentelor off patent (al căror patent a expirat). Printr-o scădere treptată a preţului acestora ne asigurăm că preţurile scad şi medicamentele rămân în piaţă. Hotărârea de Guvern defineşte ce înseamnă medicamente esenţiale iar ministerul a informat asociaţiile de pacienţi, într-o întâlnire avută în 12 octombrie despre o platformă de monitorizare a stocurilor acestor medicamente. Câtă vreme acest stoc nu este asigurat, firmele nu pot exporta aceste medicament.", explică Gheorghiu.

În contextul în care Vlad Voiculescu a anunţat că 56 de medicamente esenţiale, care riscă să lipsească de pe piaţă din cauza preţului redus, vor fi scumpite cu 20% - aceste medicamente fiind însă compensate 100% - Oana Gheorghiu susţine că acuzaţiile celor ce critică această decizie este lipsită de temei:

"Aud voci (printre care cea a lui Liviu Dragnea n.r.) care spun că actul normativ înseamnă o scumpire a medicamentelor, afirmaţie absolut absurdă. În primul rând nu putem vorbi de scumpirea unor medicamente atâta vreme cât ele nu s-au găsit ani de zile deloc în ţară. Faptul că acestea aveau reglementat un preţ la nivelul celui mai mic din Europa nu a însemnat decât "un vehicul" de profit uriaş pentru distribuitorii care le cumpărau la acest preţ mic dar le vindeau în alte ţări şi nu lăsau aproape nimic pentru pacienţii români. Bolnavii au fost nevoiţi şi sunt încă, până ce HG va avea efecte, să procure din străinătate tratamentele. În al doilea rând, ordinul reglementează preţul medicamentelor decontate de casa de asigurări, în cea mai mare parte, medicamente de uz spitalicesc. Deci nu se referă la medicamentele "comerciale", adică acelea pe care oricine le cumpără de la farmacie.

Dup părerea mea ordinul este un prim pas în beneficiul pacientului român şi criticile, dacă există, cred că reprezintă punctul de vedere al celor cu interese mari în zona de export de medicamente.", a declarat Oana Gheorghiu pentru Epoch Times.

Ce cred ar trebui făcut în plus?

"Reformarea Unifarm şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţii anacronice, cu practici şi metode de lucru rămase în alte vremuri şi susceptibile de a nu fi acţionat în interesul pacienţilor.", consideră Gheorghiu.

Reamintim că Oana Gheorghiu, membru fondator al unei asociaţii implicate în salvarea bolnavilor de cancer a tras repetate semnale de alarmă în ceea ce priveşte politica păguboasă de preţuri a medicamentelor în România.

Potrivit dnei Gheorghiu, faptul că statul a impus, în 2009, achiziţionarea medicamentelor la preţul cel mai mic practicat pe piaţa europeană i-a determinat pe producători să aloce loturi limitate pentru România, având în vedere preţul mic impus. În timp ce pacienţii au avut de suferit din lipsa de medicamente, firmele de distribuţie din România au profitat de politica celui mai mic preţ, revânzând pe piaţa europeană, la preţuri mult mai mari, medicamentele achiziţionate de la producători la preţuri mici, impuse de legislaţia românească.

Despre Hotărârea de Guvern lansată în dezbatere de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern vizând aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Prima măsură care ar urma să fie pusă în practică începând din data de 1 martie 2017, este ieftinirea în trepte a medicamentelor. Această politică de ieftinire treptată este adoptată pentru a evita noi crize ale medicamentelor.

"Politica de preţ din ultimii ani a făcut ca unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât producătorii nu le mai aduc în România şi atunci tratamentele dispar din farmacii şi spitale. Ca să protejăm pacienţii români, vom introduce o ieftinire în trepte pentru medicamentele ieşite de sub patent: 10% în primul an, 10% în al doilea an şi 15% în al treilea an, după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35%", a precizat Vlad Voiculescu.

Această ieftinire se va aplica medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent). Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări. Procedura de actualizare a preţurilor va începe în această lună, odată cu intrarea în vigoare a normei legale.

Pe de altă parte, 56 de medicamente esenţiale, care riscă să nu se găsească pe piaţă din cauza preţului redus, urmează să fie scumpite cu 20%. Acestea sunt însă medicamente compensate 100%.

De asemenea, ministerul mai are în vedere şi o măsură pentru limitarea exportului paralel prin monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite şi compensate. Distribuitorii şi farmaciştii vor fi obligaţi să raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite şi compensate într-un sistem electronic securizat şi dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

"Dacă stocurile ating un prag critic, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor primi alerte", a explicat ministrul Sănătăţii.

A patra măsură anunţată este lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro, în varianta de teste. Pacienţii vor putea semnala dacă nu găsesc un anumit medicament în farmacie sau în spital. În felul acesta, autorităţile vor putea avea informaţii în timp real despre nevoile pacienţilor şi vor oferi date despre modul şi termenul când se vor rezolva aceste lipsuri. Acest site va deveni complet operaţional în câteva săptămâni.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură