Proiectul „Casa Radio” a primit undă verde

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

"Casa Radio”, unul dintre puţinele proiecte abandonate de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu şi care nu şi-au găsit, în ultimii 23 de ani, un nou dezvoltator, e aproape să prindă viaţă. Normal, nimic nu va mi aminti de intenţiile fostului dictator, căci în locul Casei Radio se va construi un imens ansamblu de clădiri de birouri.

Cei de la Plaza Centers, care deţin o participaţie de 75% în proiectul Casa Radio, au primit recent avizul favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Sectorului 1 pentru PUD-ul (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru construirea, extinderea şi supraetajarea Casei Radio, pentru clădiri de P 5 şi P 26 etaje. Luc Rosmans, country manager al companiei, a declarat pentru Ziarul Financiar în urmă cu câteva luni că speră ca în 2012 să demareze lucrările de construcţie a unei clădiri de birouri de 50.000 mp din cadrul proiectului Casa Radio şi estima că investiţia necesară ar fi de 50 de milioane de euro. Reglementările privind regimul de înălţime avizate încă din 2008 şi 2009 nu au fost schimbate, iar pe terenul de peste 96 de hectare se pot construi clădiri cu accente înalte şi 30 şi 34 de etaje.

Regimul economic şi cel tehnic vor fi definitivate după ce litigiul dintre Primăria Sectorului 1 şi Dâmboviţa Center SRL va fi soluţionat irevocabil. Plaza Centers mai are de completat documentaţia, după care va primi avizul Comisiei Tehnice de Urbanism din cadrul Primăriei şi se va emite avizul arhitectului-şef. În ultimii ani, dezvoltatorul a avut un litigiu cu Primăria Sectorului 1 care a contestat PUZ-ul (Plan Urbanistic Zonal), dar Rosmans declara că s-a ajuns la o înţelegere în acest sens.

Dar dezvoltatorii nu vor să construiască doar clădiri de birouri înalte, ci şi locuinţe. Firma Premier Solutions & Team SRL, deţinută de investitorul israelian AFI Europe, a depus la Primăria Capitalei documentaţia privind elaborarea unui PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru realizarea a opt clădiri rezidenţiale de 23 de etaje pe fosta platformă Laromet, acolo unde compania va construi şi un mall. PUD-ul face parte din etapa a doua de dezvoltare a fostei platforme. Cele opt blocuri, fiecare cu o înălţime de 75 de metri şi 23 de etaje, ar urma să cuprindă 1.430 de apartamente.