Proiect legislativ: senatoarea Cristiana Anghel propune închisoare şi amenzi pentru insultă şi calomnie

Parlament, prima şedinţă a noilor parlamentari. În imagine, Cristiana Anghel
Parlament, prima şedinţă a noilor parlamentari. În imagine, Cristiana Anghel (Epoch Times România)

Senatoarea Cristiana Anghel a depus, luni, în Parlament, un proiect de lege pentru reintroducerea în Codul Penal a insultei şi a calomniei, relatează stiripesurse.ro.

Iniţiativa legislativă a senatorul ALDE propune pedepse cu închisoare sau amendă dacă se aduce atingere onoarei sau reputaţiei unei persoane.

Astfel, insulta, definită ca "atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură", se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, se precizează în proiectul legislativ.

În ceea ce priveşte calomnia, aceasta este definită ca "afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public", iar pedepsele pentru proferarea ei vor fi de închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi, la fel ca în cazul insultei, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Proba verităţii – "Proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie.”, se mai precizează în proiect.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.