Proiect legislativ - Conturile de salariu nu vor mai putea fi poprite

Executarea silită prin poprirea conturilor bancare, metodă care îi lasă pe datornici fără sursă de subzistenţă, nu va mai fi posibilă dacă legea trece de Parlament.
.
. (Epoch Times România)

Un proiect legislativ depus în Parlament îşi propune să interzică băncilor poprirea salariilor, urmând ca datoriile pentru care au fost emise titluri executorii să fie reţinute la angajator, relatează profit.ro.

Propunerea, iniţiată în urmă cu trei ani va fi discutată în septembrie de către Parlament şi reprezintă o reacţie la faptul că, frecvent, prin blocarea conturilor, sunt executate toate veniturile unei familii, deşi legea interzice acest lucru.

“Modul abuziv practicat în prezent, de executare silită a veniturilor persoanelor fizice rezultate din contracte privind raporturi de muncă cu persoane juridice, de către birourile executorilor judecătoreşti, în baza unor titluri executorii, determină adevărate drame familiale ca urmare a reţinerii integrale a veniturilor acestora ca debitori popriţi şi a lipsirii lor şi a familiilor lor, în acest fel, de orice mijloc de existenţă, ceea ce determină ca tot mai mulţi debitori popriţi să renunţe la încasarea veniturilor prin conturi bancare şi să pretindă angajatorilor plata acestor drepturi în numerar”, arată autorii proiectului legislativ.

Potrivit iniţiatorilor acestei legi, în prezent, majoritatea firmelor plătesc sumele rezultate din raporturile de muncă cu angajaţii în conturile bancare indicate de aceştia, fiind nevoie de o reglementare clară a modului în care poate fi efectuată poprirea veniturilor persoanelor fizice, ca urmare a titlurilor executorii, puse în aplicare de birourile executorilor judecătoreşti.

În prezent, birourile executorilor judecătoreşti transmit formalităţile de executare silită, pentru veniturile obţinute de către persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă, atât angajatorului, cât şi unităţilor bancare la care angajatul îşi are deschis contul de salariu şi se ajunge la situaţia în care sunt poprite în totalitate veniturile de natură salarială ale unui angajat. Ori, Codul Muncii prevede că reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

În consecinţă, legiuitorii propun o reglementare clară a modului în care pot fi puse în executare de executori hotărârile judecătoreşti executorii sau orice alte titluri executorii, pentru veniturile obţinute în baza unor contracte de muncă.

Practic, executorii judecătoreşti vor putea înfiinţa poprirea, în baza existenţei unei hotărâri judecătoreşti executorii sau a oricărui alt titlu executoriu, doar la sediul persoanei juridice de la care angajatul obţine venituri în baza unor contracte privind raporturi de muncă. Firmele angajatoare vor fi obligate să efectueze reţinerile dispuse prin titlurile executorii, în limitele stabilite prin lege, şi să vireze sumele astfel reţinute în conturile bancare ale birourilor executorilor judecătoreşti

Executarea silită va putea fi extinsă şi asupra conturilor bancare ale angajatului numai în măsura în care acesta obţine venituri şi din alte surse.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne