Proiect legislativ: Apa îmbuteliată va fi verificată înainte de expirare

În ultima vreme în apa îmbuteliată aflată pe raftul magazinelor au fost găsite niveluri depăşite ale conţinutului de bacterii sau de substanţe nocive, susţin deputaţii, care cer verificarea apei nu doar înainte şi imediat după îmbuteliere ci şi cu trei zile înainte de expirarea termenului de valabilitate.
Apă
Apă (Facebook)

Mai mulţi deputaţi PSD au depus, la Senat, o propunere de lege vizând verificarea calităţii apei potabile. Iniţiativa vizează modificarea Legii 458/2002 şi prevede efectuarea unei monitorizări suplimentare a apei îmbuteliate, cu trei zile înainte de expirarea termenului de valabilitate şi ori de câte ori există dovezi care atestă prezenţa în aceasta a unor substanţe sau microorganisme care pot constitui "un pericol potenţial" pentru sănătatea umană, relatează hotnews.

Potrivit sursei citate, care citează news.ro, în prezent, apa potabilă îmbuteliată este testată legal doar înainte de îmbuteliere şi la 12 ore după.

Deputaţii îşi justifică iniţiativa susţinând că, în timp, compoziţia bacteriologică şi chimică a apei potabile îmbuteliate se modifică, iar în ultima perioadă, în apa potabilă îmbuteliată au fost depistate şi microorganisme cu depăşiri ale valorilor legale admise de 15 ori mai mari decât valoarea limită.

În consecinţă, deputaţii propun modificarea alineatului 10 al articolului 7 din Legea 458/2000 privind calitatea apei potabile, acesta urmând să aibă următorul conţinut:

"Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, decide efectuarea unei monitorizări suplimentare cu trei zile înainte de expirarea termenului de valabilitate şi ori de câte ori există dovezi care atestă prezenţa în apă a unor substanţe sau microorganisme care au fost sau nu au fost stabilite ca parametrii în conformitate cu anexa nr. 1 şi care pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană".

De asemenea, propunerea legislativă mai prevede că monitorizarea suplimentară va fi realizată individualizat pentru fiecare substanţă sau microorganism în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne