Proiect experimental aplicat în România. Partidul Verde acuză risc major de poluare

Luminiţa Şimoiu
Luminiţa Şimoiu (Epoch Times)

Partidul Verde, formaţiune condusă de profesoara Luminiţa Simoiu (Universitatea din Craiova) cere dezbateri transparente şi deschise pe tema unei fabrici de bioetanol ce ar urma să fie deschisă de compania Clariant în Dolj, la Podari. Mai exact, este vorba despre o fabrică de bioetanol care însă, spune profesoara, va produce mai degrabă CO2.

Mai exact, potrivit şefei verzilor, proiectul prezintă un risc major de poluare a mediului, generând, confom descrierii de proiect, o tonă de CO2/tona de etanol, adică 60 mii tone de CO2/an conform capacitaţii estimate de producţie. Ori, se cunoaşte efectul de seră al bioxidului de carbon cu efecte majore în schimbările climatice la nivel mondial, susţine reprezentanta formaţiunii.

Luminiţa Simoiu mai adaugă, citând cifre din rapoartele de impact ale investiţiei publicate de Clariant, că la fabrica de bioetanol va cauza şi poluare fonică şi că există şi riscuri de poluare a Jiului şi ale solului. Mai mult, casele din zonă (cea mai apropiată la doar câţiva zeci de metri de fabrică) vor avea de suferit din cauza traficului intens.

Potrivit declaraţiilor făcute marţi de prof. Simoiu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Capitala, Agenţia de Mediu s-ar fi antepronunţat pe proiect şi urmează să organizeze, mâine, o dezbatere cu uşile închis, lucru considerat de neacceptat de către Verzi.

"Agenţia de Mediu din Craiova, prin conducere, s-a antepronunţat în favoarea acestui proiect înainte să se facă discuţia publică (cu 2 cetăţeni în sală), în favoarea proiectului. Ori faptul că n-a avut dreptate este că raportul de impact, prima varianta, a fost respins, Clariant a venit cu al doilea raport", a declarat Luminiţa Simoiu.

În consecinţă, formaţiunea cere organizarea unor dezbateri transparente în cadrul cărora cetăţenii să îşi poată expune opinia despre proiect astfel încât problemele pe care acesta le-ar ridica să fie rezolvate şi investiţia să fie una care asigură nu doar locuri de muncă, ci locuri de muncă în condiţii sănătoase pentru cetăţeni şi mediu

Declaraţiile prof. Simoiu pot fi urmărite integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne