Proiect de anvergură despre instaurarea comunismului în România, lansat printr-o serie de evenimente

.
. (Christopher Furlong / Getty Images)

Proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, unul dintre cele mai mari de acest gen de la noi, a fost iniţiat şi dezvoltat de către două asociaţii private, Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost. Lansarea acestuia va avea loc la începutul lunii decembrie în Bucureşti, prin organizarea a patru evenimente dedicate celor trei elemente produse de către echipa care a muncit la el: un film documentar, un album foto dedicat rezistenţei armate şi o serie de reviste de benzi desenate despre fenomenul Piteşti.

Astfel, pe data de 2 decembrie va avea loc premiera filmului documentar, regizat de Bogdan Mustaţă după un scenariu de Alin Mureşan. Documentarul urmăreşte să prezinte principalele etape ale cuceririi puterii de către Partidul Comunist în perioada 1945-1947 şi dimensiunile represiunii de la sfârşitul deceniului V. Seria evenimentelor de promovare a proiectului va continua pe 3 decembrie cu o dezbatere cu invitaţi pe marginea subiectului filmului

În ziua următoare, 4 decembrie, va fi lansat albumul foto-documentar, care îl are ca editor principal pe istoricul Constantin Vasilescu şi care va urmări destinul a şase dintre grupările de rezistenţă armată care au activat împotriva regimului comunist: Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija.

Colecţia de benzi desenate va fi lansată pe data de 5 decembrie, în prezenţa celor doi graficieni: Genţiana Iacob şi Bogdan Topîrceanu. Tema abordată este fenomenul Piteşti, una dintre cele mai inumane acţiuni represive din întreaga istorie recentă, care s-a desfăşurat între anii 1949-1951. Prin transpunerea subiectului în formatul de bandă desenată, aceste subiecte vor dispune de o abordare grafică inedită.

După evenimentele de lansare din Bucureşti, proiectul va porni într-un „turneu” de promovare în cel puţin cinci oraşe din ţară şi în alte cinci din străinătate, după cum urmează: Piteşti (10-13 decembrie), Cluj Napoca (20-22 ianuarie 2014), Timişoara (27-29 ianuarie 2014), Constanţa (3-5 februarie 2014), Berlin (10-14 martie 2014), Bialystok (7-11 aprilie 2014), Ljubljana (21-25 aprilie 2014), Riga (5-9 mai 2014), Stockholm (19-24 mai 2014). Proiectul beneficiază de finanţare de la Comisia Europeană şi are ca scop analiza obiectivă şi bine documentată a instaurării violente a regimului comunist în România.