Programul "deţinuţii-scriitori" a fost suspendat

Aşa-numitul "Program al deţinuţilor-scriitori" a fost suspendat din ordinul premierului Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Cioloş a decis să suspende, până pe 1 septembrie 2016, prevederea legislativă care le oferă deţinuţilor o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare aşa-zisă "lucrare ştiinţifică" publicată, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

În luarea acestei decizii, Guvernul a ţinut cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii care s-a pronunţat împotriva abrogării prin OUG a prevederii respective.

În acest context, Dacian Cioloş a decis să ia măsura suspendării şi a dispus înfiinţarea unui grup de lucru interministerial care să gândească un mecanism de evaluare a caracterului ştiinţific al lucrărilor scrise de deţinuţi.

Controversatul fenomen al "deţinuţilor-scriitori", adevărate "fabrici" producătoare de lucrări ştiinţifice, a stârnit ample controverse în spaţiul public.

Cum legea le oferea o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" realizată, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie, iar alţii au scris "lucrări ştiinţifice" de doar câteva pagini.

Cum avântul literar a luat amploare, presa a devenit tot mai interesată de subiect şi a dezvăluit, în final, cu ajutorul Ministerului Justiţiei, lista completă a "producătorilor"de lucrări ştiinţifice, dar şi a profesorilor care i-au girat. Printre aceştia din urmă se numără şi feţe bisericeşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne