Profesorul populist Conte, însărcinat cu formarea unui nou guvern italian

Profesorul de drept Giuseppe Conte din Mişcarea Cinci Stele a fost însărcinat cu formarea unui nou guvern la Roma. Conte a promis să fie “avocatul apărării pentru poporul italian”.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Getty Images)

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a oferit miercuri mandat profesorului de drept, fără pre multă experienţă politică, Giuseppe Conte să formeze următorul Cabinet. Cu suportul combinat al Mişcării Cinci Stele, din care face parte profesorul populist, şi al aliaţilor din partidul de extremă dreapta Liga, Conte va câştiga probabil postul de premier săptămâna viitoare în Parlament.

Acceptând nominalizarea, Conte a afirmat că este “conştient de necesitatea de a confirma poziţia europeană şi internaţională a Italiei”. Un guvern eurosceptic dominat de Mişcarea Cinci Stele (M5S) ar putea prezenta Bruxelles-ului cea mai mare provocare de la Brexit, potrivit Deutsche Welle.

“Mă pregătesc să apăr interesele tuturor italienilor peste tot, în Europa şi pe plan internaţional. Voi fi avocatul apărării pentru poporul italian”, a declarat Conte reporterilor.

Conte, în vârstă de 53 de ani, trebuie acum să prezinte o listă cu miniştri de Cabinet pe care Mattarella ar trebui să o aprobe înainte ca persoanele nominalizate să îşi ocupe poziţiile. Este posibil ca decizia să fie anunţată până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Conte, care nu a deţinut niciodată o funcţie publică, a susţinut că este dedicat colaborării cu aliaţii europeni şi internaţionali.

Unii oficiali europeni au tras deja semnalul de alarmă cu privire la un guvern condus de Conte şi susţinut de alianţa negociată între M5S şi Liga. Coaliţia a cerut ca Italia să îşi schimbe relaţiile cu UE şi a anunţat planuri pentru a mări cheltuielile guvernamentale în ciuda datoriilor care apasă ţara.

În acelaşi timp, duminica trecută, Franţa a cerut Italiei să îşi respecte angajamentele financiare faţă de Uniunea Europeană.

“Toţi cei din Italia trebuie să înţeleagă că viitorul Italiei este în Europa şi nicăieri altundeva şi, dacă acest viitor va fi în Europa, există reguli care trebuie respectate”, a afirmat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

De asemenea, Conte a înfruntat acuzaţii că şi-a îmbogăţit CV-ul, incluzând în el universităţi internaţionale de renume, precum cea din New York, unde de fapt niciodată nu a studiat şi nu a deţinut un post de profesor.