Profesori din R. Moldova, bănuiţi de estorcarea banilor de la studenţi pentru restanţe

Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică (CEEE) din Chişinău sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă, după ce ar fi cerut şi primit sistematic bani de la studenţi. Ofiţerii şi procurorii anticorupţie susţin că profesorii ar fi primit remunerări ilicite de la studenţi pentru lichidarea restanţelor la mai multe discipline.

Potrivit CNA, cadrele didactice le-ar fi creat intenţionat impedimente studenţilor, care refuzau să plătească pentru obţinerea notelor, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 şi 1400 de lei.

Oamenii legii informează că sub controlul CNA au fost transmise mai multe sume de bani celor cinci profesori acţiuni documentate cu mijloace video şi audio. Joi, 20 septembrie, doi dintre cei cinci bănuiţi au fost prinşi în flagrant delict, în momentul primirii a 1000 şi respectiv 500 de lei, respectiv, pentru lichidarea restanţelor la două obiecte.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de până la 400 000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.