Profesori din R. Moldova au protestat la Guvern: Majorarea salariilor nu este un moft, ci o necesitate

În R. Moldova niciodată nu sunt finanţe pentru a asigura viaţa decentă a bugetarilor şi pensionarilor, însă guvernanţii de fiecare dată găsesc foarte mulţi bani pentru a-i fura prin diferite scheme infracţionale, afirmă Alexandr Slusari.
Profesori din R. Moldova au protestat la Guvern
Profesori din R. Moldova au protestat la Guvern (Captură Foto)

Mai mulţi profesori au protestat joi, 16 august, în faţa Guvernului de la Chişinău lansând petiţia „Profesorii Merită”, în care cer majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% şi dublarea salariului personalului auxiliar.

”Sistemul deja se confruntă cu o lipsă acută de profesori (peste 1500 în 2018) care se va agrava dacă tendinţele actuale se menţin. Majorarea salariilor nu este un moft ci o necesitate dacă vrem să mai avem sistem educaţional, ţinând cont de faptul că 16% din toate cadrele didactice au peste 60 de ani, iar în sistem vin anual doar circa 250 de noi tineri specialişti. Salariile trebuie majorate acum, până situaţia nu devine iremediabilă!”, se menţionează în postarea grupului de iniţiativă online a pedagogilor, fondat de profesoara Natalia Bzovaia.

În context, vicepreşedintele Platformei DA susţine că profesorii ”ştiu a număra” de aceea solicită absolut justificat majorarea salariilor şi nu indexarea acestora cu 8 %. Dacă ar fi anulată construcţia Arenei lui Plahotniuc cu zeci de localuri distractive şi abrogată legea privind recuperarea miliardelor furate de către cetăţeni, atunci doar în anul curent bugetul ar dispune suplimentar de un miliard de lei. Sumă suficientă pentru a ridica salariile tuturor cadrelor didactice cu peste 2 mii lei.

”Profesorii noştrii, ca şi ceilalţi cetăţeni ai Moldovei, n-au sustras nici un bănuţ din sistemul bancar. Din contră, ei, împreună cu toată populaţia ţării, au fost furaţi cu impertinenţă crasă de cei, care actualmente se află la guvernare”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA, concluzionând că în R. Moldova niciodată nu sunt resurse financiare pentru a asigura viaţa decentă a bugetarilor şi pensionarilor, însă guvernanţii de fiecare dată găsesc foarte mulţi bani pentru a-i fura prin diferite scheme infracţionale.

Sute de pedagogi din Moldova şi simpatizanţi ai acestora au format pe reţelele de socializare un grup de presiune pentru a cere Guvernului majorări de salarii pentru cadrele didactice. La peste un an de eforturi în spaţiul virtual, grupul şi-a transferat joi activităţile în sfera reală.

Recent, Executivul de la Chişinău a anunţat că va indexa cu 8% salariile pedagogilor, începând cu 1 septembrie, iniţiativa fiind prezentată ca o majorare salarială. Un calcul simplu făcut de mai mulţi dascăli arată că ei ar urma să primească cu 200-300 de lei mai mult, mărire cu care ei nu pot fi de acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe