Profesori de drept: Adoptarea Codului Administrativ prin OUG echivalează cu un exces de putere

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Mai multe cadre didactice de la facultăţi de Drept din ţară îi cer premierului Dăncilă să nu adopte prin OUG controversatul Cod Administrativ căci o astfel de măsură echivalează cu un exces de putere. Nu în ultimul rând, profesorii o avertizează pe Dăncilă cu privire la consecinţele pe care o asemenea măsură le poate avea asupra bunei funcţionări a sistemului administrativ din România.

Potrivit Hotnews, mai mulţi profesori de la facultăţile de Drept din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, în care atrag atenţia că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţia în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiţii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

În aceste condiţii, profesorii apreciază în documentul transmis premierului că adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului Administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenţei prevăzute de Constituţie.

De asemenea, în opinia semnatarilor acestei scrisori, legislaţia în materia organizării şi funcţionării autorităţilor administraţiei publice trebuie adoptată de Parlament. Profesorii precizează că, de altfel, Codul Administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 şi declarat neconstituţional, iar în asemenea situaţii procesul legislativ trebuie reluat.

"Semnatarii acestei scrisori îşi exprimă încrederea că argumentele obiective şi tehnice vor prevala în deciziile Guvernului României din materia codificării dreptului administrativ şi că Guvernul României va acţiona în limitele competenţei sale constituţionale, eventual transformând proiectul de ordonanţă de urgenţă în proiect de lege privind Codul Administrativ, urmând ca acest proiect să fie depus în Parlament şi supus dezbaterilor parlamentare. O astfel de soluţie ar reprezenta o garanţie nu numai pentru respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, dar şi pentru asigurarea unei legislaţii clare, precise şi predictibile pentru sistemul administrativ din România", se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii sunt: Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina şi Monica Amalia Raţiu - Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, Cristian Clipa - Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, Dacian Cosmin Dragoş şi Ovidiu Podaru - Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi Manuel Guţan - Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Scrisoarea a fost elaborată şi transmisă în contextul în care Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă. Premierul a mai susţinut că avizul CES este unul consultativ şi că va vedea la următoarea şedinţă a Consiliului care sunt obiecţiile acestuia.

Reamintim că sindicatele şi patronatele au criticat extrem de aspru Guvernul la şedinţa desfăşurată cu Consiliul Economic şi Social, pentru intenţia de a adopta ordonanţă de urgenţă pe Codul Administrativ, care include pensii speciale pentru aleşii locali.

Întrebată de reprezentanţii patronatelor care este „urgenţa” ce ar justifica emiterea unei astfel de ordonanţe, Sirma Caraman, secretar de stat în ministerul Dezvoltării, a dat din colţ în colţ până să ofere un răspuns coerent.

“Aş vrea să întreb reprezentantul Guvernului care este urgenţa pentru a adopta o OUG pe Codul Administrativ? [...] Răspundeţi, care-i urgenţa? Să primească primarii pensii acum, că vin alegerile în noiembrie, în decembrie?”, au întrebat reprezentanţii patronatelor.

Caraman şi-a început răspunsul cu o serie de bâlbe: “Urgenţa este că... Somia, ăăă, România şi-a asumat nişte, aaa, fa.. angajamente faţă de Uniunea Europeană, că implementăm strategiile privind funcţia publică şi reforma administraţiei. Deja suntem în implementarea măsurilor stabilite prin aceste 2, 3 strategii cu un an în urmă, întrucât majoritatea măsurilor pentru implementarea acestor strategii sunt în cod”.

În plus, aceasta a justificat „necesitatea existenţei pensiilor speciale” ca fiind o recompensă pentru faptul că aleşii locali „au avut salarii mici până acum”.