Profesor de sănătate publică: Ar trebui să impunem temporar un lockdown. Decidenţii – nişte găini fără cap

Aprovizionare cu combinezoane la spitalul Floreasca in timpul crizei coronavirus
Aprovizionare cu combinezoane la spitalul Floreasca in timpul crizei coronavirus (Epoch Times România)

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, a criticat autorităţile pentru faptul că nu iau măsuri drastice în vederea prevenirii extinderii epidemiei de Covid-19. Într-un interviu acordat RFI, profesorul clujean susţine că în acest moment ar fi nevoie de un nou lockdown, dar decidenţii politici aşteaptă alegerile şi din această cauză nu iau măsura respectivă.

În contextul în care, de luni, Germania va fi într-un lockdown parţial, ceea ce presupune închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise, pentru a încerca să oprească creşterea continuă a cazurilor de COVID-19, Răzvan Cherecheş a fost întrebat ce aşteaptă autorităţile române ca să acţioneze, în condiţiile în care nu ne comparăm cu Germania nici la capacitatea de testare şi nici în privinţa spitalelor.

În opinia profesorului de sănătate publică, decidenţii politici din ţara noastră seamănă cu "nişte găini fără cap". Autorităţile aşteaptă alegerile, iar premierul şi preşedintele nu-şi asumă nici decizii, dar nici răspunderea pentru ceea ce se întâmplă, este de părere profesorul clujean. Nici la nivel local situaţia nu stă mai bine. Numirile pe criterii politice ale prefecţilor, cei care conduc comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, ne fac vulnerabili în acest context epidemic.

"Competenţa în ţară e foarte scăzută, pentru că numirile pe funcţiile de prefect nu au avut nicio legătură cu competenţa ci cu obedienţa faţă de partid. Din nou ne lovim de politica de cadre a unui partid sau a altuia. [...] Nu pot să se decidă care ar fi nu varianta care salvează cele mai multe vieţi, ci varianta care le aduce lor cel mai bun rezultat la alegerile generale. Pentru că dacă ar fi să decidă care este cel mai bun comportament pentru salvarea a cât mai multe vieţi, nu avem nicio îndoială, toate recomandările internaţionale sunt într-o singură direcţie în acest moment. Îi clar că ar trebui să impunem măcar pentru o bucată de vreme un lockdown. Problema e că nu vor plăti ei electoral, vom plăti noi cu vieţi şi cu costuri politice majore", este de părere Răzvan Cherecheş.

Interviul complet aici.