Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru: "Factorii de risc vasculari şi metabolici sunt în acelaşi timp factori de risc ai declanşării bolii Alzheimer" (video)

Diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea şi bolile cardiace sunt factori de risc pentru pentru grăbirea manifestărilor clinice ale bolii Alzheimer.
Dr. Ovidiu Bajenaru
Dr. Ovidiu Bajenaru (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În cadrul conferinţei de presă organizate în contextul desfăşurării celei de a 7-a Conferinţe Naţionale Alzheimer 2017, preşedintele onorific al Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a notat că diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea şi toţi ceilalţi factori de risc — fibrilaţia arterială, bolile cardiace — sunt în egală măsură factori de risc pentru boala coronariană, pentru accidentul vascular cerebral şi pentru grăbirea manifestărilor clinice ale bolii Alzheimer.

"Un aspect particular asupra căruia putem să acţionăm tocmai pentru a preveni nu sunt mecanismele bolii, ci factorii de risc. Pentru că această boală recunoaşte o serie de factori de risc, dintre care unii modificabili, şi mă refer aici la factorii de risc metabolici şi vasculari. Trebuie să spunem că diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea şi toţi ceilalţi factori de risc — fibrilaţia arterială, bolile cardiace — sunt în egală măsură factori de risc pentru boala coronariană, pentru accidentul vascular cerebral dar şi pentru grăbirea manifestărilor clinice ale bolii Alzheimer".

Potrivit dr. Băjenaru, evoluţia bolii Alzheimer poate fi încetinită prin prevenţie şi acţiune asupra factorilor de risc precum bolile vasculare, cardiovasculare şi cerebrovasculare, subliniind că aceşti factori de risc trebuie identificaţi cu mult înainte ca boala să ajungă în stadiul de demenţă.

La sfârşitul conferinţei de presă, prof. dr. Ovidiu Băjenaru a vorbit, în exclusivitate pentru Epoch Times, despre nivelul scăzut de educaţie al familiei cu privire la nevoile de îngrijire - şi în consecinţă absenţa criteriilor pe baza cărora familia alege instituţia de îngrijire precum şi de lipsa de conectare a politicilor medicale cu cele sociale.

"Din păcate nivelul de înţelegere al populaţiei este deficitar", a notat preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România, referindu-se la boala Alzheimer.

Referitor la campaniile de informare medicale despre boala Alzheimer şi demenţă dr. Băjenaru a adăugat că acestea ar trebui să dea populaţiei noţiuni care se bazează pe cunoştinţele ştiinţifice actuale "sigur, într-un limbaj adecvat nivelului populaţiei ca să înţeleagă principalele mecanisme şi cauze de cum se ajunge la aceste situaţii dramatice" şi care ar da pârghiile necesare de înţelegere despre ce ar trebui făcut pentru a face o prevenţie cât mai eficientă a bolii.

Ca lucruri de utilitate pentru pacienţii de Alzheimer, Prof. Băjenaru a recomandat cât mai multă mişcare în aer liber, cititul- cât mai mult, efectuarea activităţilor intelectuale care le fac plăcere, "să nu stea imobilizaţi în faţa calculatoarelor sau a televizoarelor de dimineaţa până seara, să-şi facă periodic analizele, să-şi măsoare tensiunea şi la cele mai mici semne că este ceva în neregulă cu factorii de risc vascular şi metabolic să meargă la doctor pentru a le da tratamentul corect".

Va invităm să urmăriţi interviul integral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură