Prof. Dr. Bergamaschi la Congresul ARCE: "Este fascinant să fii aici"

Audio-video Epoch Times România
Audio-video Epoch Times România (Epoch Times România)

Cel de-al VII-lea Congres Naţional ARCE s-a desfăşurat în perioada 21 - 23 noiembrie la Bucureşti, în cadrul World Trade Center. Congresul ARCE se adresează tuturor specialităţilor chirurgicale şi medicale care caută să rezolve problemele medicale ale pacienţilor prin procedee terapeutice minim invazive.

“Schimbarea tehnicilor chirurgicale deschise în tehnici chirurgicale minim invazive este iniţiativa majoră a Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică în toate ariile medicale” afirmă preşedintele congresului, Prof. Dr. Adrian Maghiar. Acest deziderat poate fi realizat prin educarea pacienţilor, politicienilor, asiguratorilor şi, desigur, a medicilor precum şi stabilirea unor standarde în domeniul chirurgiei endoscopice, pentru a putea oferi pacienţilor rezultate cât mai bune în tratarea diferitelor afecţiuni ce necesită intervenţii chirurgicale.

Prof. dr. Roberto Bergamaschi, unul din invitaţii de onoare ai congresului, este un chirurg renumit în întreaga lume şi expert recunoscut pe plan internaţional în chirurgia laparoscopică a bolilor de colon şi rect, având peste 300 de lucrări publicate pe această temă. El este unul dintre puţinii chirurgi din Statele Unite care stăpâneşte chirurgia intracorporală laparoscopică colorectală.

Actualmente, prof. Bergamaschi practică şi predă în New York în cadrul spitalului Stony Brook. Dânsul e certificat de mai multe asociaţii medicale prestigioase din lume precum: Asociaţia Medicală din Norvegia, Consiliul Medical Naţional din Franţa, Consiliul Naţional al Sănătăţii din Danemarca şi Universitatea de Medicină din Bologna, Italia.

Iată părerea d-lui profesor despre ţara noastră: „Ştiţi, în România, totul e foarte personal, întâlneşti oameni reali cu care ai schimburi de experienţe personale în loc de conversaţii politicoase în lift, aşa că dintr-un punct de vedere personal este fascinant să fii aici”.

Vă invităm să urmăriţi întregul interviu acordat în exclusivitate de prof. Bergamaschi publicaţiei noastre.

Suntem la Congresul Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică şi avem onoarea să-i luăm interviu unuia dintre distinşii oaspeţi, prof. Dr. Bergamaschi, un specialist de renume mondial în operaţiile minim invazive colorectale. Profesorul Roberto Bergamaschi a lansat în România cartea „Cormans’ Colon and Rectal Surgery”.

R: Domnule profesor Bergamaschi, pe ce s-a bazat decizia de a lansa această carte în România?

RB: Aceasta este o carte internaţională, desigur nu avem autori români în carte dar avem autori de multe naţionalităţi din Europa, S.U.A. şi de asemenea din America de Sud. Aşa că nu este adresată unei anume pieţe naţionale ci este mai degrabă pentru toţi chirurgii. Grija mea era că poate în România, din motive de comunicare, această carte nu ar fi atât de cunoscută ca în alte părţi şi cred că fiind şi eu prezent aici în persoană împreună cu doctorul John Nicholls din Marea Britanie, care este unul dintre co-editori cred că e o idee foarte bună de a atrage atenţia că această carte, diferită de multe altele, după părerea mea, va rezista testului timpului în această eră a internetului.

R: Noi ştim că aceasta nu este prima oară când participaţi la acest congres în România. Puteţi vă rog să comunicaţi cititorilor noştri ce vă face să parcurgeţi atâta drum din S.U.A. până la Bucureşti pentru a participa iar la acest congres?

RB: Ştiţi, este o mare diferenţă între a participa la o întâlnire în S.U.A. şi la una în România. Cea mai mare diferenţă este că experienţa culturală în S.U.A. a devenit destul de sterilă aşa că mergi la o întâlnire, hotelul arată la fel, trotuarele sunt aceleaşi, locul unde se ţine e acelaşi, în lift acelaşi comportament politicos dar steril şi totul se opreşte acolo, nici nu-ţi aduci aminte în ce oraş ai fost. Ştiţi, în România, totul e foarte personal, întâlneşti oameni reali cu care ai schimburi de experienţe personale în loc de conversaţii politicoase în lift, aşa că dintr-un punct de vedere personal este fascinant să fii aici.

R: Din ceea ce aţi văzut la acest congres anul acesta, sunt diferenţe mari între nivelul de performanţă din România în comparaţie cu S.U.A. referitor la operaţiile minim invazive?

RB: Cred că diferenţa majoră constă în organizare şi în standardizare; de fapt în S.U.A. standardizarea este mult mai proeminentă sau felul în care se fac lucrurile pe cuprinsul unei ţări foarte mari sunt bazate pe date adecvate, pe când impresia mea este că în România, şi e mai mult sau mai puţin valabil şi pentru restul Europei, există foarte multă variabilitate. Chiar şi în interiorul aceleiaşi ţări, depinzând de chirurg ori de spital. Astfel că nu există acelaşi nivel de comunicare şi standardizare în interiorul aceleiaşi ţări.

R: Cartea a fost lansată în Statele Unite şi a avut un succes remarcabil. Care sunt aşteptările dumneavoastră în ceea ce priveşte specialiştii români şi domeniului endoscopiei aici în ţara noastră?

RB: Ştiţi, nu cred că trebuie să traducem cartea în limba română, noi o traducem în portugheză pentru Brazilia, din cauză că ştim că brazilienii nu sunt foarte buni la engleză. Nu ştiu cum se vor schimba lucrurile în România, în definitiv e o problemă de generaţie, eu cunosc români de aici şi din Timişoara care veneau în New York să se pregătească cu mine şi în mod sigur engleza lor era astfel încât nu au nevoie de traducere în limba română. Vom vedea, în orice caz traducerea necesită un efort foarte mare, aşa că chiar acum nu avem nici un plan concret de a traduce în limba română.

R: În fine, care este opinia dumneavoastră despre acest congres?

RB: Cred că congresul este mult mai bun decât era în trecut când am mai participat şi bineînţeles încă mai pot vedea diferenţe în prezenţă, în punctualitate, în fumatul în jurul clădirii. Prezenţa e mult mai mare spre prânz decât dimineaţa devreme. Este foarte diferit de ceea ce se întâmplă în S.U.A. unde prezenţa începe la 7 dimineaţa şi acest lucru reflectă probabil un stil de viaţă diferit, o cultură diferită în ceea ce priveşte timpul; în felul în care e înţeleasă importanţa timpului. Desigur în S.U.A. este poate o exagerare în felul în care e privit şi folosit timpul, acolo nu se iroseşte timpul, ceea ce desigur dă naştere la foarte mult stres, în România clar ar trebui să fie mult mai puţin stres.

R: Se pare că noi aici trăim o viaţă dulce.

RB: Cam aşa...

R: Vă mulţumesc foarte mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură