Produsele de curăţat cu înălbitori slăbesc sistemul imunitar al copiilor - studiu

.
. (Photos.com)

Folosirea produselor de curăţat pe bază de înălbitori slăbesc semnificativ sistemul imunitar al copiilor, făcându-i mai predispuşi la dezvoltarea bolilor infecţioase, inclusiv a gripei. La o astfel de concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă din Belgia.

Studiul elaborat pe această temă a implicat peste 9000 de familii cu copii având vârste cuprinse între 6 şi 12 ani din Spania, Olanda şi Finlanda. Cercetătorii au rugat ca părinţii să indice dacă au folosit cel puţin o dată pe săptămână substanţe pentru curăţarea locuinţei ce conţin înălbitori de tipul clorului şi să specifice cât de des, pe parcursul ultimului an, copiii lor au fost bolnavi de amigdalită, gripă, otită, sinuzită, bronşită sau pneumonie.

Rezultatele au arătat că în Spania aproximativ 72% dintre părinţi au folosit un înălbitor cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce în Finlanda procentul a fost doar de 7%.

Specialiştii au constatat că în familiile care au folosit în mod regulat înălbitori, incidenţa gripei în cazul copiilor a fost mai mare cu 20%. În acelaşi timp, întrebuinţarea preparatelor cu agenţi de înălbire de tipul clorului au crescut riscul amigdalitei recurente cu 35%.

Trebuie remarcat faptul că oamenii de ştiinţă au ţinut cont şi de alţi factori care ar putea să afecteze incidenţa acestor boli la copii.

Dr. Lidia Casas, unul din membrii Centrului pentru Mediu şi Sănătate din Belgia, a menţionat: "Este foarte important să ne continuăm cercetările în acest domeniu, pentru că rezultatele, deşi modeste, reprezintă totuşi o problemă ce ţine de sănătatea publică, reieşind în special din folosirea pe scară largă a înălbitorilor în societatea noastră actuală".

Rezultatele cercetării pot fi consultate în revista Occupational and Environmental Medicine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.