Producţia de opiu a crescut cu 43% în Afganistan

Veşti mai puţin bune din Afganistan, unde se pare că producţia de opiu a crescut în mod semnificativ. Dintre provinciile care produc opiu extras dintr-o specie de mac, provincia afgană Helmand are cel mai ridicat randament.
Fermieri afgani lucrează pe un câmp de mac în Khogyani, este de Kabul, Afganistan.
Fermieri afgani lucrează pe un câmp de mac în Khogyani, este de Kabul, Afganistan. (Captură Foto)

Biroul ONU împotriva Drogurilor şi Crimelor (UNODC) a declarat că zona folosită pentru cultivarea speciei de mac din care se extrage opiul a crescut cu 10%, la 201.000 hectare.

În plus, condiţiile mai bune de cultivare au rezultat într-o recoltă mai mare la hectar, ceea ce a dus la o creştere mai mare a producţiei.

Afganistanul este cel mai mare producător de opiu din lume, care este principalul ingredient al heroinei.

Opiul produs din mac este folosit pentru a produce unele dintre cele mai puternice calmante din lume, precum morfina.

Totuşi, multe naţiuni cultivă mac pentru scopuri medicinale, în timp ce producţia afgană de opiu ilegal este folosită în principal în comerţul ilegal de droguri.

Guvernul afgan are o politică la nivel de stat de eradicare a culturilor de mac, dar planta este răspândită în multe regiuni controlate de guvern şi oficialii deseori sunt acuzaţi că ignoră acest lucru.

La începutul acestui an, Justin Rowlatt, corespondent al BB în Asia de Sud, a vizitat fermele de mac din nord-estul Afganistanului, unde un fermier i-a declarat că guvernul local ştie despre existenţa culturii sale, adăugând că, în acelaşi timp, guvernul “ştie şi că aceasta este singura cale prin care cineva poate să câştige bani în mod decent”.

Regiunea sudică a ţării este cea mai productivă zonă, acoperind 54% din întreaga producţie de opiu din Afganistan.

Provincia Helmand, unde talibanii sunt în număr tot mai mare, este cel mai mare producător de opiu din ţară, având 80.000 de hectare de culturi de mac.

Regiunea a fost o zonă în litigiu între talibani şi forţele conduse de NATO, înainte ca alianţa să se retragă din ţară în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe