Procurorul general al SUA: membri Antifa zboară prin SUA pentru a participa la revolte

Procurorul General al SUA, William Barr
Procurorul General al SUA, William Barr (Getty Images)

Membrii grupului de stânga extremist Antifa zboară pe cuprinsul ţării şi participă la revolte, a declarat procurorul general al SUA, William Barr, într-un nou interviu.

„Am vorbit cu fiecare şef de poliţie din fiecare oraş în care au existat violenţe majore şi toţi au identificat grupul Antifa drept stâlp al violenţei”, a spus Barr într-o apariţie la „Situation Room” al CNN. „Zboară prin ţară. Ştim oameni care zboară prin ţară. Ştim încotro se îndreaptă".

"Vedem unele dintre achiziţiile pe care le fac înainte de revolte, precum şi arme pe care vor să le folosească în acele revolte", a adăugat el. „Deci, îi urmărim”.

Trecerea liniilor de separare între state urmată de implicarea în revolte este ilegală şi este o infracţiune federală, a reamintit procurorul general.

Revoltele au explodat în diferite oraşe americane la sfârşitul lunii mai, după moartea bărbatului de culoare George Floyd în timpul unui arest în statul Minnesota.

Unii dintre cei arestaţi în timpul tulburărilor se autoidentifică ca membri ai reţelei Antifa, a menţionat Barr, în timp ce alţii refuză să-şi dezvăluie identitatea. Membrii Antifa au fost arestaţi sau identificaţi ca suspecţi în Washington, Portland şi Green Bay, Wisconsin şi în alte oraşe.

"Este îngrijorător faptul că oameni din afara oraşelor vin aici fără intenţia de a protesta paşnic, ci, evident, cu intenţia de a comite acte criminale", a declarat, miercuri, şeful poliţiei din Green Bay, Andrew Smith.

Departamentul de Justiţie, condus de Barr, cercetează şefii de organizaţii din spatele revoltei, a declarat săptămâna aceasta şeful în funcţie al Homeland Security, Chad Wolf.

Preşedintele Donald Trump într-un interviu acordat, luni, postului Fox News, a declarat că a primit informaţii că un avion „aproape complet încărcat cu bătăuşi” purtând uniforme întunecate a decolat „dintr-un anumit oraş în acest weekend”, îndreptându-se către Washington. Mai târziu, el a spus că o persoană din avion care se simţea stingherită de situaţie a transmis detalii despre călătorie şi a spus că avionul decola de la Washington şi nu zbura către Washington.

Întrebat în noul interviu dacă a solicitat ca FBI, un birou din cadrul departamentului său, să investigheze situaţia, Barr a spus că nu vede necesitatea.

"Nu trebuie să întreb FBI-ul, pentru că primim numeroase rapoarte despre indivizi care vin din Portland, Washington, Seattle şi alte câteva oraşe să vină în Washington în scopul precis de a provoca o revoltă”, a spus el. „Avioane erau multe. Am primit mai multe rapoarte pe această temă".

„Încercăm să urmărim aceste lucruri şi am primit numeroase rapoarte despre oameni care veneau din alte oraşe în Washington, deoarece am primit multe rapoarte despre oameni care mergeau în Kenosha din alte state”, a continuat Barr.

Din cele 175 de persoane arestate în Kenosha, Wisconsin, pentru infracţiuni în timpul revoltelor din 24 august, 102 aveau adrese din afara oraşului, au spus oficialii poliţiei. Cei arestaţi provin din 44 de oraşe diferite.

La Washington, patru persoane arestate pentru agresarea ofiţerilor de poliţie în timpul unor tulburări recente, inclusiv unul care ar fi lovit un ofiţer care îl proteja pe senatorul Rand Paul (R-Ky.), aveau adrese din afara statului. Un bărbat arestat în weekend a participat şi la revolte din Kenosha şi Portland, a declarat poliţia.

Zece persoane arestate în Portland în perioada 26 august - 1 septembrie au venit din afara Oregonului, conform înregistrărilor. Doi au călătorit din Reno, Nevada, în timp ce un altul a arătat o adresă din Mammoth Lake, California. Ceilalţi erau din statul Washington.

O serie de oameni arestaţi în Portland din luna mai se autoidentifică ca membri ai Antifa, o reţea comunistă de extremă stânga, anarhică, care are organizaţii în majoritatea oraşelor mari. Unii dintre ei se descriu şi drept susţinători ai mişcării Black Lives Matter.

Membrii grupului Antifa susţin că se opun extremiştilor de dreapta, inclusiv susţinătorilor supremaţiei albe.

Se ştie că membrii se îmbracă în negru, ascunzându-şi faţa, folosesc arme şi simboluri anarhiste”.

Pe 31 mai, Barr a declarat că grupuri de „radicali şi agitatori” deturnează proteste paşnice şi legitime. "Violenţa instigată şi manifestată de Antifa şi alte grupuri similare în legătură cu revoltele este terorism intern şi va fi tratată în consecinţă", a afirmat el.

La începutul acestei luni, Barr a descris grupul Antifa drept un „organizaţie revoluţionara care este interesată de o formă de socialism - comunismul”.

„Sunt în esenţă bolşevici. Tacticile lor sunt fasciste”, a spus el.