Procurorii sud-coreeni au cerut arestarea fostei preşedinte Park Geun-hye

În cererea de arestare, Procuratura arată că "până acum s-au strâns multe dovezi, dar din cauză că suspecta neagă majoritatea acuzaţiilor de săvârşire a infracţiunilor, există posibilitatea ca ea să distrugă probe".
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye.
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye. (Captură Foto)

Fosta preşedintă a ţării, Park Geun-hye Park este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, constrângeri şi scurgeri de informaţii guvernamentale, într-un caz în care este implicată şi prietena sa Choi Soon-sil. Fosta şefă a statului a fost audiată de procurori săptămâna trecută, după ce Curtea Constituţională a Coreei de Sud a admis decizia Adunării Naţionale de a o demite.

Investigatorii o acuză pe Park şi pe consiliera Choi Soon-sil că au forţat companii majore să doneze peste 60 milioane de dolari unor fundaţii non-profit care au susţinut politicile lui Park şi pe care Choi le-a folosit în interes personal.

În plus, Park a fost acuzată şi de faptul că a sprijinit activităţile infracţionale comise de Choi.

Choi Soon-sil a fost arestată pentru fraudă şi abuz de putere, fiind acuzată de manipularea afacerilor de stat şi folosirea influenţei asupra lui Park pentru a stoarce bani de la companii precum SK, Lotte şi Samsung.

Park – al cărei mandat ar fi trebuit să se termine la începutul anului 2018 - a cerut scuze în public şi a declarat că va coopera sincer în toate investigaţiile şi îşi va asuma răspunderea dacă va fi găsită vinovată. Cu toate acestea, Procuratura arată în cererea de arestare că "până acum s-au strâns multe dovezi, dar din cauză că suspecta neagă majoritatea acuzaţiilor de săvârşire a infracţiunilor, există posibilitatea ca ea să distrugă probe".

De asemenea, procurorii şi-au suţinut cererea arătând că "ar fi inechitabil să nu cerem un mandat, întrucât complicea Choi Soon-sil, precum şi oficialii guvernamentali care i-au urmat indicaţiile şi care au acordat foloase necuvenite au fost cu toţii reţinuţi".

Menţionăm că la începutul lunii martie, înlăturarea preşedintei sud-coreene Park Geun-hye din funcţie a fost confirmată de cea mai înaltă instanţă a ţării, acest lucru ducând la suspendarea imunităţii sale executive.

După destituirea preşedintei Park, Coreea de Sud va desfăşura noi alegeri prezidenţiale în 9 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe