Procurorii belgieni admit extrădarea liderului separatist Carles Puigdemont în Spania

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

Procurorii belgieni au acceptat cererea de extrădare pe numele fostului preşedinte al guvernului catalan, Carles Puigdemont, în Spania, a anunţat marţi avocatul său, adăugând, totuşi, că audierea finală a mandatului recent emis a fost amânată şi va avea loc pe 16 decembrie.

Politicianul trăieşte în exil autoimpus la Bruxelles, deoarece a fost nevoit să părăsească Spania la scurt timp după referendumul independenţei catalane, care a avut loc în octombrie 2017.

Madrid a considerat referendumul ilegal şi a dizolvat parlamentul catalan, impunând guvernarea directă asupra regiunii.

La începutul acestei luni un tribunal spaniol a condamnat mai mulţi lideri catalani la pedepse mari de închisoare - între 9 şi 13 ani - pentru rolul pe care l-au avut în dosarul separatist din 2017.

Consecinţa acestei condamnări a fost un val de proteste violente pe străzile din Barcelona şi alte oraşe catalane. Deşi mişcarea separatistă catalană a fost în mod tradiţional paşnică, brutalitatea intervenţiilor poliţiei, atât în 2017 cât şi la protestele iscate de decizia tribunalului, au radicalizat suporterii mişcării de independenţă. Sute de persoane au fost rănite iar aproximativ 200 de persoane au fost reţinute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe