Procesul vinovaţilor în cazul Nemţov - irelevant. Cel care a plănuit uciderea, încă necunoscut

Un bărbat găsit vinovat de împuşcarea fatală a proeminentului politician din opoziţie Boris Nemţov pe un pod din apropierea Kremlinului în 2015 a fost condamnat joi la 20 de ani de închisoare.
Fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemtov, care a fost asasinat în 28 februarie 2015 în apropierea Kremlinului.
Fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemtov, care a fost asasinat în 28 februarie 2015 în apropierea Kremlinului. (Getty Images)

Zaur Dadaiev, fost ofiţer în forţele de securitate cecene, a fost găsit vinovat pentru împuşcarea lui Nemţov în timp ce acesta se îndrepta spre casă în februarie 2015. Atacul a avut loc pe podul Bolşoi Moskvoretki din apropierea Kremlinului în noaptea de 27 februarie 2015. Alţi patru complici au primit sentinţe grele cu închisoarea.

Totuşi, aliaţii lui Nemţov au criticat decizia şi investigaţia autorităţilor ruse, susţinând că persoanele aflate în spatele asasinatului încă nu au fost aduse în faţa justiţiei.

“Pentru noi, acesta este doar începutul”, a declarat Vadim Prohorov, avocat al familiei Nemţov, pentru ziarul The Moscow Times. “Cerem ca această crimă grosolană şi fără precedent, care a avut loc practic lângă Kremlin, să fie investigată cu adevărat şi ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Acest lucru nu se întâmplă [acum]”.

Nemţov - un reformator deschis - s-a numărat printre cei mai proeminenţi politicieni ai opoziţiei ruseşti şi a ocupat funcţia de vicepremier sub preşedintele Boris Elţîn. De asemenea, Nemţov a fost un critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În ziua asasinării sale, Nemţov a susţinut un interviu la postul de radio Eho Moskvî, cerând ascultătorilor să se alăture unui protest ce urma să aibă loc în acea perioadă împotriva Kremlinului. Politicianul din opoziţie se pregătea, de asemenea, să publice un raport privind implicarea forţelor militare ruseşti în războiul separatist din estul Ucrainei – acuzaţii negate de Moscova.

Cei cinci inculpaţi – Zaur Dadaiev, Anzor Gubaşev, Shagit Gubaşev, Hamzat Bakhaiev şi Tamerlain Eskerhanov – provin cu toţii din Republica Cecenia din Caucazul de Nord şi au fost acuzaţi de executarea crimei la comandă. Un al şaselea suspect, Beslan Şavanov, s-a sinucis cu o grenadă în timp ce s-a opus arestării.

Fraţii Gubaşev şi Eskerhanov au urmărit mişcările lui Nemţov înaintea asasinării, a declarat instanţa rusă. Bakhaiev a furnizat informaţii şi a ajutat grupul să se ascundă după crimă, s-a declarat în timpul audierilor în instanţă.

Aparent, cecenilor li s-ar fi oferit suma de 15 milioane de ruble (240.000 USD) pentru a-l ucide pe Nemţov.

Echipa de avocaţi a lui Boris Nemţov a precizat că cecenii aflaţi pe banca acuzaţilor sunt doar pioni în acest asasinat. Echipa a mai declarat că persoanele care au orchestrat atacul – numindu-l pe Ruslan Gereemeev, fost comandant adjunct în forţele speciale cecene şi şeful direct al lui Dadaiev – sunt protejaţi de autorităţi deoarece judecarea lor ar putea conduce investigatorii la Republica Cecenia din Caucazul de Nord şi liderul său Ramzan Kadîrov.

Investigaţia a părut iniţial să se desfăşoare rapid, dar a fost blocată în mai 2015 după ce investigatorul şef care lucra la acest caz a fost înlocuit pe neaşteptate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe