Procesul lui Bo Xilai - semne cu mâna, inculpatul transmite ceva celor de afară

Bo Xilai a făcut un gest cu mâna stângă în timpul procesului său, extinzând trei degete
Bo Xilai a făcut un gest cu mâna stângă în timpul procesului său, extinzând trei degete (Contul Weibo al Tribunalului din Jinan)

Departamentul Judiciar şi de Propagandă din China a eliberat zece transcrieri ale celei de-a doua zi a procesului-spectacol împotriva fostului membru al Biroului Politic Bo Xilai, vineri.

Accesul presei a fost interzis, însă din fotografiile postate pe Weibo, se poate observa că sala de judecată era tixită cu oameni.

Analiza unor dintre fotografii (prezente în slide-ul nostru) arată un Bo Xilai care face semnul "Ok" sau "triplu 6" cu trei degete, încercând parcă să comunice cu cei de afară. Fotografiile au fost îndelung comentate pe Internet.

O mare parte din conţinutul mărturiilor înfăţişate prezintă modul în care Bo ar fi declarat că a acceptat şi folosit mită de la oameni de afaceri cu care s-a asociat în prima parte a carierei sale. Cazul unei vile somptuoase în Cannes, cumpărată cu bani murdari, a fost prezentată în detaliu. Mărturia fostei unelte a lui Bo, Wang Lijun, a fost, de asemenea, prezentată, împreună cu o mărturie video a soţiei lui Bo, Gu Kailai.

Ca răspuns la înregistrarea video, Bo a continuat să insiste asupra nevinovăţiei sale şi a declarat că soţia lui se afla într-o "stare mentală instabilă" şi era sub presiunea autorităţilor judiciare.

Bo a fost incriminat pentru a fi acceptat mită în valoare de 3.5 milioane de dolari de la un om de afaceri, Xu Ming, care conducea un imperiu de afaceri. Xu Ming s-a implicat în tranzacţii frauduloase, a declarat Tribunalul, asistând un francez şi un asociat al familiei lui Bo să cumpere o vilă la Cannes de care s-au bucurat Bo şi Gu. Gu se află în prezent în închisoare după ce a primit o condamnare la moarte cu suspendare pentru otrăvirea lui Neil Heywood, un om de afaceri britanic şi fost asociat.

Mărturia scrisă făcută de Wang Lijun, şeful poliţiei din Chongqing, pe când Bo era secretar de partid înainte de căderea lui, a fost, de asemenea, prezentată.

Wang Lijun, fost şef al Biroului Securităţii din oraşul Chongqing, ani de zile mâna dreaptă a lui Bo Xilai, s-a adăpostit pe 6 februarie 2012 la Consulatul American din Chengdu, cerând azil politic, încărcat cu acte incriminante privind activităţile autorităţilor chineze şi ale lui Bo Xilai în particular, legate de represiunea împotriva Falun Gong şi chiar o încercare de lovitură de stat organizată de fostul său şef. La momentul respectiv, Wang, care fusese satrapul lui Bo Xilai, începuse să se teamă de o represiune din partea fostului său şef, după ce membri ai personalului său dispăruseră în ultimele zile. Cererea sa de azil politic a fost refuzată de vicepreşedintele american Joe Biden.

Wang se află acum în închisoare, condamnat la 15 ani pentru abuz de putere, corupţie şi încercarea de dezertare în Statele Unite. Încercarea de dezertare a lui Wang a fost care a pornit scandalul care a distrus cariera politică a lui Bo.