Procesul de extrădare a lui Veaceslav Platon intră în linie dreaptă

Învinuit de spălare de bani în dosarul Băncii de Economii de la Chişinău, Veaceslav Platon a primit 40 de zile de arest preventiv în Kiev. După ce Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe, procurorii ucraineni intenţionează să înceapă procesul de extrădare a acesuia în Moldova.
Veaceslav Platon reţinut de către forţele de ordine din Ucraina
Veaceslav Platon reţinut de către forţele de ordine din Ucraina (RISE Moldova/Facebook.com)

După ce pe 9 august Curtea de Apel din Kiev a menţinut hotărârea de judecată a primei instanţe prin care omul de afaceri Platon a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile, magistraţii au refuzat să accepte argumentele avocaţilor lui Platon, potrivit cărora acesta ar fi cetăţean ucrainean. În context, procurorii ucraineni intenţionează să înceapă procedura de extrădare a omului de afaceri Veaceslav Platon, transmite pravovest.kiev.ua citat de portalul anticorupţie.md

Totodată, în pofida deciziei magistraţilor ucraineni, avocatul Denis Şkiptan afirmă că paşaportul eliberat pe numele lui Veaceslav Platon de autorităţile ucrainene este autentic, potrivit aceleiaşi surse citate. Acesta motivează prin faptul că anterior, Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a oferit informaţii oficiale despre lipsa antecedentelor penale pe numele lui Platon atunci când omul de afaceri a cerut schimbarea numelui din Platon în Kobalev. În opinia avocatului, „răspunsul oferit de minister demonstrează că Platon figura în bazele de date ale instituţiei în calitate de cetăţean al Ucrainei”. Avocaţii care se ocupă de cazul omului de afaceri mai opinează că instituţiile de drept din Ucraina fac tot posibilul pentru a da curs solicitării părţii moldoveneşti de extrădare a lui Platon.

Pe de altă parte, instanţa a acceptat drept probă scrisoarea venită din partea şefului Direcţiei sectorului Popelneansk a Serviciului de stat de migraţie din regiunea Jitomirskoe, Ucraina, prin care acesta comunică faptul că în arhiva instituţiei nu a fost găsit formularul-tip pe care ar fi trebuit să îl îndeplinească Veaceslav Platon pentru a solicita redobândirea cetăţeniei ucrainene.

Anterior, şi procurorul Andrei Morari de la Chişinău a precizat că extrădarea lui Veaceslav Platon reprezintă un process complex, cu mai multe etape, cooperarea autorităţilor din Ucraina fiind un aspect important.

Veaceslav Platon figurează în calitate de bănuit într-un dosar iniţiat de procurorii Anticorupţie din Republica Moldova privind furtul de la Banca de Economii şi complicitate în aşa-zisa „spălătorie rusească”, transmite anticorupţie.md. Pe 25 iulie a fost emis un mandat de arest pe numele omului de afaceri şi tot în aceeaşi zi l-au dat în urmărire internaţională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reţinut la Kiev de oamenii legii ucraineni. În momentul reţinerii de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, Platon ar fi deţinut un paşaport ucrainean fals şi o sumă mare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe