Pro TV scapă nesancţionat de CNA după dezvăluirea identităţii victimei violului din Vaslui

CNA
CNA (Epoch Times România)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să nu sancţioneze Pro TV, post care, în cadrul emisiunii "La Măruţă", a dezvăluit identitatea adolescentei violate în Vaslui, relatează stiripesurse.ro. Singura propunere de sancţionare a postului, cu o amendă cu 200.000 de lei, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Amintim că CNA trebuia să se pronunţe în acest caz în data de 23 iulie, dar a amânat luarea unei decizii, membrii Consiliului sperând atunci că vor primi o sesizare scrisă şi de la familia victimei, a cărei identitate a fost dezvăluită în emisiunea de la Pro TV.

În tot acest răstimp, reprezentanţii Pro TV au susţinut constant că au avut acorduri scrise atât de la tânăra violată cât şi de la mama ei pentru a fi filmate şi pentru difuzarea imaginilor cu acestea şi că victima a dorit să intervină în direct în emisiunea "La Măruţă". Potrivit reprezentanţilor Pro TV, echipa televiziunii a stat peste cinci ore în casa celor două femei, cu acordul acestora.

De cealaltă parte, în scrisoarea transmisă către CNA, mama fetei a declarat că ea şi fiica sa şi-au dat acordul pentru prezentarea identităţii lor în emisiunea "La Măruţă" abia DUPA difuzarea în direct a acesteia.

Mama elevei din Vaslui a mai relatat că reporterul Pro TV a intrat în curtea casei fără a fi invitat, în timp se afla pe terasă, şi i-a cerut să intre repede în casă, pentru a evita să fie filmaţi de ceilalţi jurnalişti aflaţi în faţa porţii. Femeia a precizat că a fost luată prin surprindere şi că reporterul a insistat ca ea să apară în emisiunea "La Măruţă", însă doar pentru numai cinci minute, cu spatele sau cu faţa protejată, pentru a le mulţumi susţinătorilor fiicei sale.

"Am acceptat în cele din urmă, în urma presiunilor psihice făcute de domnişoara reporter, să intru în direct în emisiunea "La Măruţă", însă doar pentru cinci minute, pentru a mulţumi oamenilor pentru susţinere, însă nu şi pentru a discuta despre cazul fiicei mele", a declarat femeia.

Mama victimei a mai declarat că, în timpul pauzei de publicitate, echipa emisiunii aflată în locuinţa sa a început "presiunile" asupra fiicei sale, căreia i s-a spus "că ar fi bine şi frumos să mulţumească şi ea personal celor care o susţin" şi, ca urmare a acestor presiuni, fata s-a simţit datoare să facă acest lucru.

Mai amintim în context că avocata victimei violului din Vaslui a declarat că i s-a cerut şi ei să aibă o intervenţie în emisiunea lui Măruţă dar a refuzat şi i-a cerut acestuia ca, în cazul în care părinţii vor fi de acord să fie filmaţi, să nu-i ceară şi tinerei să apară în faţa camerelor.

Domnul Măruţă m-a asigurat că victima nu va apărea la televizor. M-a asigurat că sub nicio formă victima nu va fi filmată şi nu va apărea în emisiune, iar mama va fi filmată cu spatele la cameră. Lucru care nu s-a şi întâmplat. Sunt pur si simplu scandalizată că, din dorinţa de a face rating, nu doar că s-au încălcat nişte noţiuni de încredere, o promisiune dată ferm, dar s-a profitat de naivitatea unei adolescente pe care acum toată lumea o va arăta cu degetul drept violat[ din Vaslui. S-a călcat pur si simplu în picioare noţiunea de victimă“, a declarat avocata Mioara Donosă pentru cotidianul „Adevărul“.

Revenind la sancţiunile faţă de Pro Tv, membrul CNA Valentin Jucan a propus iniţial, ca postului să i se impună oprirea pentru 10 minute, între orele 19.00 - 19.10, potrivit legislaţiei audiovizualului, însă ulterior şi-a retras propunerea şi s-a raliat propunerii lui Florin Gabrea, care a cerut amendarea postului cu 200.000 de lei, amenda maximă posibilă.

Sunt pur si simplu scandalizată că, din dorinţa de a face rating, s-a profitat de naivitatea unei adolescente pe care acum toată lumea o va arăta cu degetul drept violata din Vaslui. S-a călcat pur si simplu în picioare noţiunea de victimă.

Propunerea nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi. "Pentru" amendarea Pro TV cu 200.000 de lei au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat şi Dorina Rusu, în timp ce Radu Călin Cristea, Radu Herjeu şi Laura Georgescu au votat "împotrivă".

"Difuzarea imaginii fetei violate la Vaslui este în interes public. Aşa au considerat astăzi trei dintre membrii CNA. Aceştia au votat împotriva sancţionării postului Pro Tv.", a comentat, Valentin Jucan, pe contul său de Facebook, decizia luată astăzi de CNA.

Conform declaraţiilor lui Valentin Jucan, Monica Gubernat şi Dorina Rusu, cazul ar putea fi rediscutat într-una dintre şedinţele viitoare ale Consiliului. Cei trei speră că, totuşi, va fi aplicată o sancţiune pentru Pro Tv, denumit de Monica Gubernat "cel de al optulea violator" al victimei.

Recomandăm şi: România violată. România furată.

Reamintim că în toamna anului trecut, şapte tineri din Vaslui au sechestrat şi violat, ore în şir, o elevă de 18 ani, până când aceasta a leşinat. Potrivit declaraţiilor victimei, după ce a leşinat, tinerii au stropit-o cu alcool pentru a-şi reveni, după care au violat-o din nou. La nici un an de la viol, cei şapte, acuzaţi de viol în formă agravată şi lipsire de libertate în mod ilegal, au fost puşi în libertate, ceea ce a stârnit un val naţional de revoltă.

Ca şi cum cele trăite nu i-ar fi fost de ajuns, fata din Vaslui s-a trezit anatemizată la ea în sat, "gura târgului" acuzând-o că nu ar fi fost "uşă de biserică" şi că, prin plângerea ei penală, a nenorocit familiile a şapte băieţi gospodari. În toată această poveste plină de durere a intervenit şi Pro TV-ul, făcând cunoscută identitatea fetei la nivelul unei ţări întregi şi aducându-i acesteia o "notorietate" de care nu avea nevoie. Gestul lui Măruţă a stârnit indignarea unui mare număr de români.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne