Priviţi cerul, observaţi stelele căzătoare şi puneţi-vă o dorinţă. Este timpul Perseidelor

Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”
Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă” (captură web)

A sosit momentul Perseidelor. În fiecare an, în luna august are loc unul dintre cele mai importante evenimente cereşti ale anului: ploaia de meteori, cunoscută şi sub numele de "Lacrimile Sf. Lawrence". În realitate nu este o ploaie, deoarece în timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, dar acestea sunt foarte rare şi nu sunt nici meteoriţi (pietroaie care uneori cad pe Pământ), ci particule de praf cosmic care ard în atmosferă (numite meteori) ce vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu. Se estimează că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Perioada sa de activitate este aparent lungă şi se extinde între 17 iulie şi 24 august

Conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” în această perioadă a anului 2018 se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Punctul maxim de activitate se înregistrează în noaptea de 12 /13 august, începând cu ora 22. Panta ascendentă şi cea descendentă a maximului vor fi vizibile în nopţile de 11/12 şi 13/14 august.

Puteţi observa Perseidele cu o noapte înainte şi cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind puţin mai mic.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Din fericire, anul acesta Luna va fi în a doua zi după faza de Lună Nouă, acest lucru înseamnând că în seara de 12 august, Luna se va afla aproape de Soare şi va apune la scurt timp după acesta. Lumina Lunii nu va deranja pe parcursul nopţii şi vom putea observa mai mulţi meteori, informează Observatorul.

Cea mai veche înregistrare istorică a activităţii Perseidelor datează din anul 36 d. C., din analele istorice chineze care menţionează o cădere masivă de meteori în acea perioadă. Dar numai în anul 1835 astronomul belgian Adolphe Quetelet (primul membru non-american al Asociaţiei Americane de Statistică) a demonstrat că ploaia de meteori are loc în mod ciclic în luna august şi că aceştia par a veni din constelaţia Perseus.

Faptul că "Lacrimile Sf. Lawrence" cad în timpul verii fac ca astronomia să fie în centrul atenţiei în timpul vacanţelor. Acest lucru se datorează faptului că meteorologia îi însoţeşte şi în vacanţă pe iubitorii de astronomie: nopţile de vară reprezintă un moment magic pentru relaxare şi pentru a privi cerul, căutând stelele căzătoare.

A-ţi pune o dorinţă atunci când vezi o stea căzătoare îşi are rădăcinile la începuturile umanităţii, atunci când oamenii încă mai credeau că cerul este lăcaşul zeilor. În religia catolică, la naşterea lui Iisus magii au declarat că au văzut o stea strălucitoare în Orient, ceea ce confirmă ideea că stelele luminoase indică o naştere sau sunt un semn de noroc. De asemenea, în societăţile primitive se credea că fiecare stea era sufletul unei persoane. În orice caz, dintotdeauna s-a crezut că dacă îţi pui o dorinţă atunci când cade o stea, se va îndeplini cu siguranţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură