Priveghiul din Tiananmen ignorat de unii activişti din Hong Kong în mijlocul unei dezbinări ideologice

În ciuda speranţelor că în acest an se vor prezenta peste 100.000 de persoane la priveghiul din Hong Kong pentru comemorarea Masacrului din Tiananmen, multe grupuri studenţeşti au refuzat să susţină acţiunea, declarând că organizatorii au pierdut din vedere aspiraţiile rezidenţilor fostei colonii britanice.
Zeci de mii de oameni participă la un priveghi în Victoria Park, pentru a comemora victimele masacrului comis în 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing de către regimul comunist chinez, 4 iunie 2016, Hong Kong.
Zeci de mii de oameni participă la un priveghi în Victoria Park, pentru a comemora victimele masacrului comis în 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing de către regimul comunist chinez, 4 iunie 2016, Hong Kong. (Captură Foto)

O parte dintre tinerii activişti şi-au întors sâmbătă spatele comemorării din Hong Kong a masacrului studenţilor în Piaţa Tiananmen din Beijing în 1989, în mijlocul unor apeluri intense pentru o autonomie mai mare faţă de China.

Priveghiul, care în fiecare an atrage sute de mii de oameni, a cauzat o divizare tot mai mare în sânul taberei pro-democraţie din Hong Kong, între cei care consideră că victimele masacrului ar trebui comemorate şi cei care văd mesajul evenimentului ca fiind tot mai puţin relevant.

Hong Kong-ul semiautonom este singura regiune de pe teritoriul chinez unde are loc o comemorare a înnăbuşirii sângeroase de către armată a protestelor pro-democraţie în centrul Beijing-ului în 1989, rezidenţii adunându-se anual în număr mare în Victoria Park.

Dar tinerii activişti ai noii mişcări “locale” susţin că Hong Kong-ul ar trebui să facă presiune pentru a-şi obţine propria autonomie, chiar independenţă, în locul unei democratizări a Chinei continentale, care este o parte din principalul mesaj al priveghiului.

Aşa numitul “localism” s-a născut din eşecul protestelor pro-democratice în masă din 2014 - numite şi Revoluţia Umbrelelor - care au încercat să obţină concesii din partea Chinei în privinţa reformei politice din Hong Kong.

Un număr tot mai mare de grupuri studenţeşti s-au delimitat de evenimentul de sâmbătă, susţinând că organizatorii “au pierdut contactul” cu aspiraţiile cetăţenilor din Hong Kong, conform ziarului The Guardian.

Althea Suen, preşedinte al sindicatului studenţesc al Universităţii din Hong Kong, a declarat: “Pentru această generaţie dorim să punem accentul pe lupta pentru democraţie în Hong Kong”, adăugând că ridicarea unei Chinei democratice nu este “responsabilitatea noastră”.

Federaţia Studenţilor din Hong Kong, un membru fondator al alianţei de ONG-uri care a organizat priveghiul, nu a participat nici ea la evenimentul din acest an. “Alianţa şi-a pierdut contactul cu rezidenţii Hong Kong-ului”, a declarat Jocelyn Wong, o membră a federaţiei. “Priveghiul cu lumânări nu a făcut niciun progres în ultimii 27 de ani”.

Alianţa pentru Susţinerea Mişcărilor Patriotice şi Democratice ale Chinei, care organizează priveghiul, a declarat că deşi nu şi-a atins obiectivul – recunoaşterea, de către autorităţile comuniste chineze a crimelor comise în 1989 – totuşi acţiunile au ajutat la păstrarea vie a memoriei.

Sute – sau chiar mii conform unor estimări – au murit după ce Partidul Comunist Chinez a trimis tancuri şi soldaţi pentru a strivi demonstraţiile pro-democraţie în inima Beijingului, unde manifestanţii conduşi de studenţi au organizat timp de şapte săptămâni o demonstraţie-maraton paşnică, care cerea reforme democratice în China.

În prezent, mulţi dintre cetăţenii chinezi nu cunosc adevărul despre Masacrul din Tiananmen din 1989.